Kunstkalender Mei 2018 – 100 jaar de Ploeg!

Mei 2018

Kunst Kalender - Mei 2018

In mei is het precies 100 jaar geleden dat de Ploeg werd opgericht en dat wordt deze maand gevierd in Groningen. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van mei op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Martin Schoeller
Vanaf 19 mei in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de groten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wijze afgebeeld.

Gelatin
Vanaf 19 mei in het Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Gelatin neemt in mei de grote Bodonzalen van Museum Boijmans Van Beuningen over. Het werk van deze internationaal bejubelde kunstenaars staat bekend om zijn humor, ontregeling, absurditeit en om een actieve rol van het publiek. Een werkende achtbaan van hout en plastic buizen, een lift waarin techniek vervangen is door menskracht, een 50 meter lang speelgoedkonijn in de bergen van Italië of een roeivijver op het dak van een gebouw; met hun werk proberen ze bezoekers actief te betrekken, hun zintuigen te prikkelen en de dagelijkse routine radicaal te doorbreken. Gelatin nodigt bezoekers uit, om samen in deze onbevangen wereld te stappen, hun volwassen identiteit achter zich te laten en zich weer kind te voelen. De tentoonstelling is een viering van de nieuwsgierigheid, de open blik, het oordeelvrij ervaren en de afwezigheid van hiërarchie en sociale conventies. Een bezoek aan ‘Vorm – Fellows – Attitude’ belooft dan ook een regelrechte belevenis te worden.

100 jaar de Ploeg
Vanaf 26 mei in het Groninger Museum, Groningen
Kunstkring De Ploeg ontstond in juni 1918 als reactie op de “Tentoonstelling van werk van Groningsche Kunstenaars” in het Kunstlievend Genootschap Pictura. Hierbij was een groot aantal jonge kunstenaars niet uitgenodigd. Voor schilders zoals Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra was het duidelijk dat de negentiende-eeuwse schilderkunstige idealen afgeschud moesten worden. Zij zochten aansluiting bij meer contemporaine ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het toeval zou hen daarbij een handje helpen. Jan Wiegers die gedurende een gezondheidskuur in Davos (1920-1921) in Zwitserland bevriend was geraakt met Ernst Ludwig Kirchner, introduceerde in Groningen een schilderkunst, die verwant is aan het Duitse expressionisme. Het museum laat ruim honderd werken zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van  Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Krabbé zoekt Gauguin (AVROTROS)
Vanaf 1 mei wekelijks dinsdag om 20h25 op NPO2
In Krabbé zoekt Gauguin reist Jeroen Krabbé in het spoor van de kunstenaar naar Peru, Kopenhagen, Parijs, Bretagne, Martinique, Tahiti en Hiva Oa. Daar ziet hij met eigen ogen wat Gauguin zag en probeert hij te begrijpen waarom de kunstenaar zo’n eind moest reizen om zo’n unieke schilder te worden. Paul Gauguin wordt als één van de grootste schilders van de 19e en 20ste eeuw gezien. Achter zijn meesterwerken, die nu honderden miljoenen euro’s per stuk waard zijn, schuilt een dramatisch levensverhaal van een wereldreiziger die zijn hele leven op zoek is geweest naar vrijheid, erkenning en herkenning. Jeroen Krabbé: “Na de Krabbé zoekt series over Van Gogh en Picasso was het in mijn ogen tijd voor de man die als belangrijk inspirator voor deze en andere grote schilders werd gezien. Een rusteloze man met een zeer turbulent leven. Als kind hield ik al zielsveel van zijn schilderijen. Die felle kleuren, het sprak mij enorm aan. Hij was de eerste schilder die dromen en gedachtes zichtbaar maakte. Ik ga in deze reeks op zoek naar deze droomwereld vol symbolen.”

Magnum Foto (AVROTROS)
Donderdag 10 mei 22h55 op NPO2
De fotografen van agentschap Magnum maakten furore met hun documentatie van de belangrijke gebeurtenissen van de 20ste eeuw. Minder bekend is dat de Magnumfotografen ook een hechte relatie onderhielden met de wereld van de cinema. Acteurs en regisseurs als John Huston, Marilyn Monroe, Orson Welles, Kate Winslet en Sean Penn: de Magnum fotografen vereeuwigden ze allemaal, zowel in de studio als op de set.

De Kraai is Mooi – Kunstenaar He Duoling (AVROTROS)
Donderdag 17 mei 22h55 op NPO2

Regisseur Frank Scheffer maakte een portret van de Chinese kunstenaar He Duoling, die leeft en werkt in de stad Chengdu. Duoling hoorde in de jaren ’80 bij de eerste generatie kunstenaars die zich na de Chinese culturele revolutie vrij kon uiten. Hij vindt inspiratie in de filosofische stroming van het taoïsme, waarin het gaat om de dialoog tussen mens en natuur, maar ook in de Westerse klassieke muziek en in de Russische literatuur.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Video-Portret Rob Scholte
https://vimeo.com/264607381
Rob Scholte werd afgelopen maand uit het Rob Scholte museum gezet. Dit Portret gaat over zijn leven.

100 jaar de Ploeg
https://www.deploeg100jaar.nl/
Op deze website zijn alle activiteiten rondom het 100-jarig jubileum van de Ploeg verzameld.

Mapping artist
https://rkd.nl/nl/explore/artists#v=map&bb%5B0%5D%5B%5D=-87.11475763633838&bb%5B0%5D%5B%5D=-180&bb%5B1%5D%5B%5D=87.1147576363384&bb%5B1%5D%5B%5D=180
Bekijk op de wereldkaart waar beroemde kunstenaars geboren zijn en waar ze hebben gewerkt.

80 jaar oorlog
https://80jaaroorlog.ntr.nl/
Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de 80 jarige oorlog begon. Ontdek de Tachtigjarige Oorlog bij jou in de buurt op 80 plekken in Nederland!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: