Kunstkalender Januari 2018 – Neo Rauch, Impressionisme en de Lage Landen

Kunstkalender.014

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van januari op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Impressionisme
Vanaf 16 januari in het Singer Museum, Laren
De tentoonstelling Impressionism and Beyond toont een deel de privécollectie van de Van Vlissingen Art Foundation. Prachtige werken van Franse meesters als Monet, Renoir, Signac, Matisse en Picasso vullen de museumzalen en daar is Singer Laren buitengewoon trots op. Een tentoonstelling die gaat over het impressionisme en het postimpressionisme, maar vooral ook over het avontuur van het verzamelen van kunst.

Neo Rauch
Vanaf 21 januari in Museum de Fundatie, Zwolle
Neo Rauch is één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Zijn werk onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Vanaf 21 januari 2018 zijn in Museum de Fundatie 65 werken van Neo Rauch uit internationale kunstverzamelingen te zien. De complexe schilderijen van Neo Rauch transporteren de kijker naar een herkenbare wereld, die na een eerste gevoel van houvast, bij nadere beschouwing verwarring en soms verontrusting veroorzaakt. Het menselijk bestaan in al zijn gelaagdheid, in interactie en in isolement, golft ons tegemoet in vele gedaanten, vaak geworteld in het Midden–Europa van vervlogen tijden.

Lage Landen
Vanaf 27 januari in het Stedelijk Museum, Zutphen
De tentoonstellingen Lage Landen is de eerste van een serie van 4 reizende tentoonstellingen waarin vijf musea op zoek gaan naar de identiteit van Nederland aan de hand van de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. De focus van Lage Landen ligt op aarde. Een ruime selectie van 40 werken uit het Rijksmuseum wordt per museum aangevuld met eigen collectie, waardoor elke tentoonstelling een eigen kleuring krijgt. Hiernaast wordt voor elke aflevering aan een gerenommeerde auteur en een hedendaagse kunstenaar of ontwerper gevraagd invulling te geven aan het thema. Voor Lage Landen is dit Paul Schnabel, die een prikkelend essay schrijft met als titel: Hoe eigenaardig is Nederland? Na het Stedelijk Museum in Zutphen zal de tentoonstelling naar vier andere musea reizen.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Mesteren
Vanaf 18 januari in de bioscoop
Simon is de ongekroonde koning van de Deense kunstwereld- hij is wereldberoemd, excentriek, rijk, heeft een prachtige vrouw en een jonge minnares. Het leven lacht hem toe, totdat op een dag zijn verloren gewaande zoon Caspar verschijnt en alle aandacht op zich vestigt. Tot groot ongenoegen van Simon is de knappe Casper ook een zeer getalenteerde kunstenaar: hij blijkt de wereldberoemde street artist ‘The Ghost’ te zijn. De vader-zoon relatie wordt flink op de proef gesteld. Simon vertrouwt zijn zoon niet: is hij uit op aandacht, vaderliefde of wraak? En het lijkt erop dat ook Casper andere plannen heeft met zijn vader dan hem alleen beter te leren kennen.

Finale het Pronkstuk van Nederland (AVROTROS)
Maandag t/m vrijdag 22-26 januari 21h45 op NPO2
Tijdens de live-uitzending van 22 januari 2018 worden de negen overgebleven pronkstukken bekend gemaakt (3 per categorie). Vanaf dan kan er op de overgebleven stukken opnieuw online en, tijdens de live-uitzendingen, ook telefonisch gestemd worden. Op 23, 24 en 25 januari worden de finalisten in respectievelijk de categorieën Ontwerp, Erfgoed en Kunst gekozen. Deze drie finalisten worden op 26 januari in de finale tegenover elkaar gezet. Dan kiest de kijker het pronkstuk van Nederland.

Leeuwarden Cultuurstad (NOS)
Zaterdag 27 januari 21h35 op NPO1
De opening van Leeuwarden 2018 vindt plaats op 27 januari van dat jaar in de Leeuwarder binnenstad. Het wordt een grootschalige, ,,gelaagde” opening, die zich ‘s middags en ‘s avonds afspeelt in de hele binnenstad. Ira Judkovskaja, artistiek leider van Tryater, heeft de artistieke invulling in handen. Het spektakel wordt deels live uitgezonden op televisie door NPO1.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

National Gallery: Gold [EN]
https://www.youtube.com/watch?v=MiOGgUW-HTE&list=PLvb2y26xK6Y6T7IfNAc1jMa_zMoX231MX
De Engelse National Gallery heeft een tentoonstelling en een videoserie gemaakt over Goud in de kunst.

Art Couch: Een kijkje in het schetsboek van Frida Kahlo
http://www.theartcouch.be/nieuws/een-kijkje-in-het-schetsboek-van-frida-kahlo/
Schetsboeken zeggen veel over de werkwijze van kunstenaars. Art Couch nam een kijkje in het boekje van Frida Kahlo.

NOS: Boijmans 3-4 jaar dicht voor grootscheepse renovatie
https://nos.nl/artikel/2207590-museum-boijmans-jaren-dicht-voor-renovatie-van-zeker-110-miljoen-euro.html
De NOS schrijft over de plannen van het Museum Boijmans van Beuningen.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie