Uit de Collectie Nederland: Gerard van Honthorst in het Stedelijk Museum Breda

Vanaf 1 juni mogen de Nederlandse musea gelukkig weer open! Tot die datum selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 45: Gerard van Honthorst in het Stedelijk Museum Breda.

Maria Stuart, dochter van de Engelse koning Karel I, was slechts 10 jaar toen ze trouwde met Willem II van Oranje. Willem was slechts 14 jaar toen hij trouwde en was 21 toen hij stadhouder werd van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelre en Zutphen, Groningen en Drenthe. Drie jaar later kreeg hij pokken en overleed hij op 24 jarige leeftijd.

Bovenstaand schilderij toont Maria Stuart met haar zoon Willem III, die enkele dagen na de dood van zijn vader geboren werd. Op het schilderij is aan de zwarte jurk te zien dat Maria nog in de rouw is. Willem III wijst naar een sinaasappelboom, de appeltjes van oranje. Willem III zou later ook stadhouder worden en tevens koning van Engeland en Schotland. Omdat Willem III ook Heer van Breda was, staat er een ruiterstandbeeld van hem midden in de stad.Stedelijk Museum Breda

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie