Musea

Uit de Collectie Nederland: Jan van Goyen in Museum het Valkhof

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 25: Jan van Goyen in Museum het Valkhof.

Jan van Goyen reisde door het Nederland met een schetsboek onder zijn arm. Overal waar hij kwam, maakte hij tekeningen van de omgeving. Nijmegen bezocht hij waarschijnlijk in de jaren 30 van de 17e eeuw. Later in zijn atelier in Den Haag werkte hij de schetsen uit tot een olieverf schilderij. Vaak maakte hij schilderijen pas jaren na zijn reizen.

Bovenstaand schilderij van Nijmegen hangt in Museum het Valkhof, maar er zijn ook versies bekend in het Rijksmuseum en in het Louvre. Het aantal bootjes, de wolkenlucht en de huisjes zijn verschillend op iedere versie, maar de compositie met de indrukwekkende Valkhofburcht is op alle doeken hetzelfde. Wie tegenwoordig in Nijmegen komt, kent het plaatje nauwelijks meer terug. De burcht bestaat niet meer, maar de grote ronde toren aan het water is nog te bezoeken. Op de heuvel waar ooit de burcht stond, hangt dit schilderij tegenwoordig in museum het Valkhof.Museum het Valkhof

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Jan van Goyen in Museum het Valkhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: