Musea

Uit de Collectie Nederland: Beschilderde Schedel in het Tropenmuseum

Schedel Tropenmuseum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 16: Beschilderde Schedel in het Tropenmuseum.

Als in het Sepik-gebied in Nieuw Guinea iemand overleed, werd een portret van de overledene gemaakt. De schedel van de dode werd met klei gemodelleerd in de vorm van het gezicht. Voor de ogen werden schelpen gebruikt en de haren kwamen van mensen. Bovenstaande schedel komt van een man, dit is te zien aan de witte patronen op het gezicht. De beschildering van de schedels was een manier om de overledene eer te betuigen en te herinneren.

De beschilderde schedels vormden samen het geheugen van de stam. Ze werden gezamenlijk bewaard in het mannenhuis, waar alle voorouders een plek kregen. In de koloniale tijd zijn dit soort huizen geplunderd en zijn schedels in Nederland terecht gekomen. Het Tropenmuseum heeft recent alle menselijke resten in hun collectie in kaart gebracht en kijkt of deze kunnen worden teruggegeven. Tropenmuseum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Beschilderde Schedel in het Tropenmuseum

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: