Uit de Collectie Nederland: Man Ray in Museum Dr8888

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 35: Man Ray in Museum Dr8888.

Op de dag van de opening van zijn eerste solotentoonstelling in Parijs dronk Man Ray een drankje met componist Erik Satie. Vanuit het café zag hij een ijzerhandel, waar hij later met Satie’s hulp ijzer, lijm en spijkers kocht. Man Ray maakte bovenstaand object, waarin hij het harde mannelijke van de spijkers verbindt met het traditioneel vrouwelijke van het strijkijzer.

Het werk had een cadeau moeten worden voor één van zijn vrienden, maar het ijzer werd nog dezelfde dag gestolen. Het kreeg bekendheid dankzij een foto die Man Ray van het werk gemaakt had. Pas in de jaren 70 werden verschillende replica’s van het werk gemaakt. Het Museum Dr8888 bezit een gelimiteerde editie uit 1974.Museum Dr8888

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie