Musea

Uit de Collectie Nederland: Willem van de Velde in het Scheepvaartmuseum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 37: Willem van de Velde in het Scheepvaartmuseum.

Tijdens de tweede Engels-Nederlandse oorlog versloeg de Nederlandse vloot onder leiding van Michiel de Ruyter de Engelsen. Op de vierde dag van de vierdaagse zeeslag brak de hoofdmast van he belangrijke Engelse schip, de HMS Royal James. Op bovenstaand schilderij schilderde Willem van de Velde hoe de HMS Royal James werd weggesleept door een ander Engels schip om verdere schade te voorkomen.

Willem van de Velde – de Slag bij Solebay

Willem van de Velde de jongere schilderde veel belangrijke zeeslagen in de 17e eeuw en stond bekend om zijn historische correctheid. Het Scheepvaartmuseum bezit een tweede schilderij van Van de Velde waarop een HSM Royal James staat afgebeeld. Maar het is niet hetzelfde schip. Na de oorlog werd een nieuw schip gebouwd dat dezelfde naam kreeg. Ook deze tweede HMS Royal James werd door de Nederlanders verwoest. Tijdens de derde Engels-Nederlandse oorlog in de slag bij Solebay werd het al zinkende door de Nederlandse vloot in brand gestoken.Scheepvaartmuseum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

0 reacties op “Uit de Collectie Nederland: Willem van de Velde in het Scheepvaartmuseum

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: