Kunstkalender December 2017 – De Romantiek van het Noorden & het Pronkstuk van Nederland

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van december op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Rasheed Araeen
Vanaf 2 december in het Van Abbemuseum, Eindhoven
Rasheed Araeen: Een retrospectief is de eerste overzichtstentoonstelling van de zestigjarige carrière van Rasheed Araeen (woonachtig in Londen, geboren in Karachi, Pakistan, 1935). De tentoonstelling geeft een beeld van een artistiek oeuvre dat van grote invloed is geweest op generaties van kunstenaars, schrijvers en denkers. De tentoonstelling begint met zijn vroege schilderexperimenten in Karachi in de jaren vijftig en begin jaren zestig, gevolgd door de baanbrekende minimalistische sculpturen die hij maakte toen hij zich in 1964 in Londen vestigde. De jaren zeventig en tachtig waren de periode van Araeens politieke bewustwording; uit deze periode wordt een aantal belangrijke werken te zien waarin de Britse imperialistische politiek aan de kaak wordt gesteld. In de jaren tachtig en negentig maakte Araeen werken met negen panelen in kruisvorm.

de Romantiek van Noorden
Vanaf 9 december in het Groninger Museum, Groningen
Het Groninger Museum presenteert het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. De landschapschilderkunst nam tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk. De landschappen die zij schilderden zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Final Portrait
Vanaf 7 december in de bioscoop
Stap in de wereld van de wereldberoemde kunstenaar Alberto Giacometti en maak kennis met zijn uitgesproken persoonlijkheid, humor, werkwijze, favoriete tijdverdrijf en spitsvondige manier van communiceren. We volgen de kunstenaar gedurende twee weken in het Parijs van de zestiger jaren. Giacometti wil een portret van zijn Amerikaanse vriend schilderen, de bekende schrijver en kunstcriticus James Lord. Zijn belofte dat het maar een paar uur duurt, kan hij niet waarmaken. James mist zijn vlucht. En de paar uren worden al snel dagen. Lord krijgt inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en we zien de strubbelingen en frustraties in het proces en de uiteindelijk totstandkoming van Giacometti’s laatste meesterwerk.

Close Up: Theo van Doesburg (AVROTROS)
Zondag 10 december 19h15 op NPO2
Close Up is de documentaire rubriek van AVROTROS op het gebied van kunst en cultuur. Het programma zendt al sinds 1994 documentaires uit over architectuur, film, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, design, en mode. Het is één van de meest gewaardeerde kunstprogramma’s op de Nederlandse televisie. In deze aflevering staat Theo van Doesburg centraal en zijn rol in de ontwikkeling van de stijl.

2Doc: Art and Craft (VPRO)
Donderdag 14 december 00h05 op NPO2
Al meer dan 30 jaar maakt Mark Landis prachtige vervalsingen van de meest uiteenlopende kunstwerken variërend van 15e eeuwse meesterwerken tot Picasso. Hoewel hij met zijn vervalsingen miljoenen zou kunnen verdienen, heeft hij er nog nooit een cent voor gevraagd. Hij biedt zijn werk gratis aan musea in Amerika aan en doet zich dan voor als een filantroop die het werk wil schenken aan het museum. Landis heeft al heel wat werken nageschilderd en weggegeven aan musea wanneer Matthew Leininger zijn pad kruist. Leininger werkt in het Oklahoma City Museum of Art en is jaren geleden bedrogen door Landis. Sindsdien heeft hij een obsessie voor de kunstvervalser en volgt hij hem op de voet om hem te kunnen ontmaskeren. Zelf ziet Landis zichzelf niet als een oplichter maar meer als hobbyist. ‘Nothing on earth is original, everything is based on something,’.

Het Pronkstuk van Nederland (AVROTROS)
Vanaf vrijdag 15 december 21h15 op NPO2
Wat zeggen Nijntje, Meisje met de parel en de boekenkist van Hugo de Groot over Nederland en de Nederlanders? Op 15 december aanstaande trapt Jort Kelder op NPO 2 de nationale verkiezing van Het pronkstuk van Nederland af. Hij gaat op zoek naar dat wat ons definieert, dat wat het meest zegt over onze historie en dat wat ons het meest verbindt. In de categorieën erfgoed, ontwerp en kunst bepaalt Nederland wat ons ideale visitekaartje is.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

the Art Couch: Kunstwerken uit 672 openbare collecties in detail bekijken
http://www.theartcouch.be/nieuws/kunstwerken-uit-672-openbare-collecties-in-detail-bekijken/
Het Google Art project maakt de werken uit maar liefst 672 (openbare) kunstverzamelingen voor iedereen toegankelijk vanuit de luie zetel.

Creator’s: Door de Ogen van Tieners is onze Chaotische Wereld nog Best Kleurrijk
https://creators.vice.com/nl/article/a3jzmk/door-de-ogen-van-tieners-is-onze-chaotische-wereld-nog-best-kleurrijk
Een stel Amerikaanse scholieren schoot meer dan 2000 foto’s van onze absurde maatschappij.

Kunstmeisjes: Amsterdam Art Weekend 2017
https://kunstmeisjes.com/portfolio/special-amsterdam-art-weekend-2017/
De kunstmeisjes gingen galeriehoppen tijdens het Amsterdam Art Weekend: nieuwe exposities, performances, lezingen en een hele hoop gezelligheid.

Kunstboek van de Maand//Vensters kiest iedere maand een kunstboek dat u niet mag missen. Dit is onze keuze van deze maand:

Schilderboek – Lux Buurman
Uitgeverij Komma, ISBN: 9789491525629, Prijs: € 49,95
Karel van Mander schreef in de 17e eeuw een Schilderboeck over kunsttheorie en de belangrijkste meesters in zijn tijd. Nu schreef kunstschilder Lux Buurman een eigen 21e eeuws schilderboek, waarin ze de lezer meeneemt naar de geheimen van de klassieke kunst. Het Schilderboek leert je de ambachtelijkheid van het schilderkunst. Buurman beschrijft op een begrijpelijke manier over de technische aspecten van de schilderkunst. Wat is het effect van een onderschildering? Hoe prepareer je een doek voor een olieverfschilderij? Kan je zelf olieverf maken?
Buurman deelt de ervaring die ze zelf heeft opgedaan in haar schilderloopbaan. Ze is opgeleid in het atelier van haar man Ab van Overdam, die traditionele technieken hoog in het vaandel heeft staan. In het boek deelt ze haar kennis aan de hand van hele praktische voorbeelden. Aan de hand van ‘schema’s’ helpt ze je bij het schilderen van het menselijk lichaam en in haar ‘recepten’ vertelt ze hoe je kleuren en structuren goed kan weergeven. Het Schilderboek is daarmee vooral een praktisch boek voor de schilder die geïnteresseerd is in de klassieke aanpak. Maar het Schilderboek helpt ook de niet-praktiserende kunstliefhebber. Aan de hand van Buurman’s uitleg over compositie, perspectief en materialen leer je op een andere manier naar schilderijen te kijken.
Het Schilderboek is daarnaast een bijzonder zorgvuldig en aantrekkelijk uitgegeven boek, waarin afbeeldingen duidelijk zijn en de tekst ondersteunen. Buurman laat je beseffen dat schilderkunst echt een ambacht is en dat wil men in de moderne tijd van conceptuele kunstwerken nog weleens vergeten.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: