Kunstkalender Februari 2018 – Kunst XL en Jan Steen

Februari 2018

Kunstkalender Februari 2018

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van februari op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Kunst van formaat
Vanaf 10 februari in het Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
 Zo’n 50 werken met formaat XL zijn vanaf 10 februari tot en met 29 april 2018 te zien in de Bodon zaal van Museum Boijmans Van Beuningen. Gastconservator Carel Blotkamp maakte een gevarieerde selectie uit de allergrootste werken van het museum voor de tentoonstelling ‘Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig’. Te zien zijn onder andere Driftwood circle van Richard Long, Notung van Anselm Kiefer en D’red Dwarf, B’lack Hole, 2010 van Jim Shaw. De enorme werken, soms wel 5 meter hoog en 6 meter breed, zijn gemaakt vanaf de jaren vijftig. Vanwege het grote formaat worden ze weinig vertoond en konden ze geen plek krijgen in de vaste collectie.

Jan Steen vertelt
Vanaf 15 februari in het Mauritshuis, Den Haag
Tijdens de tentoonstelling Jan Steen vertelt toont het Mauritshuis een selectie van de mooiste historiestukken van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd: verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid. Van 15 februari tot en met 13 mei 2018 laat het Mauritshuis aan de hand van 21 schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een scherp oog voor humoristische verhalen en anekdotes.

Ruysdael en Saenredam in Alkmaar
Vanaf 17 februari in het Stedelijk Museum, Alkmaar
In 2018 wordt in Alkmaar het 500-jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk gevierd. Het Stedelijk Museum geeft de feestelijke aftrap van het jubileumjaar met een tentoonstelling van gezichten op de Grote Kerk. Werk van twee befaamde schilders uit de Gouden Eeuw, Salomon van Ruysdael en Pieter Saenredam, wordt gecombineerd met nieuw werk van twee hedendaagse fotografen: Hans van der Meer en Karin Borghouts.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Het Uur van de Wolf: Bill Viola (NTR)
8 februari 23h20 op NPO2
Het is een gedurfd experiment: twee permanente video-installaties als altaarstukken in een van ‘s werelds beroemdste kerken. De Amerikaan Bill Viola krijgt in 2004 de opzienbarende opdracht van St. Paul’s Cathedral in Londen. Oud en nieuw komen samen op krachtige thema’s als liefde, sterfelijkheid en lijden. Het Uur van de Wolf toont de wonderlijke weg naar de realisatie. Bill Viola (1951) is een van de populairste en invloedrijkste videokunstenaars ter wereld. Zijn krachtige video-installaties, vaak in slow-motion en geïnspireerd door mystieke tradities, inspireerde een Londens kerkbestuur. John Moses, de toenmalige decaan van St Paul’s: “Bij een schilderij stop je 15 seconden en ga je weer verder. Maar Bills werk, met zijn eigentijdse idioom, vraagt dat je blijft en erbij betrokken raakt.

Hollandse Meesters Retour (AVROTROS)
Vanaf 13 februari 20h45 op NPO2
Museumdirecteur Cathelijne Broers reist regelmatig op en neer tussen Amsterdam en St.Petersburg. Wheelen en dealen is voor haar aan de orde van de dag; met de Russen, maar ook met potentiele donateurs, sponsors, pers en samenwerkingspartners. In de 4-delige reeks Hollandse meesters retour wordt Broers gevolgd in het jaar voorafgaand aan de tentoonstelling Hollandse Meesters. Na jaren vragen, smeken, bidden en lobbyen is het gelukt om deze schilderijen voor het eerst in 250 jaar weer even thuis te laten komen. Haar boodschappenlijstjes zijn niet gering; Broers gaat voor de absolute topstukken. In een land waar alles anders gaat en waar regelmatig Russische beren op de weg verschijnen, weet zij met haar persoonlijkheid en kennis grote successen te boeken. We zien haar onderhandelen en overleggen met onder andere de directeur Mikhail Borisovich Piotrovsky, maar ook de conservator Irina Sokolova. Zijn zij te spreken over de plannen voor de tentoonstelling? Krijgt Broers al haar ambitieuze plannen er door en wat is daarvoor nodig?

Kunstuur: Volkskrant Beeldende Kunstprijs (AVROTROS)
25 Februari op NPO2
De Volkskrant Beeldende Kunst-prijs is een oeuvreprijs voor getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland. Op 25 februari wordt de winnaar, gekozen door een vakjury onder leiding van oud-minister van Cultuur Jet Bussemaker, bekendgemaakt tijdens een tv-uitzending van Avrotros Kunstuur. De winnaar ontvangt 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door In4Art. Het bedrijf is een nieuwe sponsor van de kunstprijs, en richt zich op de ondersteuning van jong talent en de innovatie van technieken en materialen.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Loving Vincent: Genomineerd voor Oscar
http://lovingvincent.com/
De animatiefilm Loving Vincent gemaakt met schilderijen van Vincent van Gogh is genomineerd voor een Academy Award.

Egbert Dommering: Nieuwe collectie presentaties
http://www.egbertdommering.nl/?p=1024
Museum Boijmans, De Pont, het Van Abbemuseum en het Stedelijk openden dit najaar nieuwe collectiepresentaties.

Kunstkieken: Voortaan ook op de Radio
http://kunstkieken.nl/kunstkieken-op-de-radio/
Collega-blogger Sandra is sinds deze maand ook te horen op de radio. Luister terug via haar website.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: