Kunstkalender December 2018 – Caravaggio, Bosch en Basquiat

December 2018

Vlak voor de jaarwisseling openen er weer een aantal prachtige tentoonstellingen in Nederland met o.a. werk van Caravaggio, Jeroen Bosch en uit Egypte. Leuk voor de kerstvakantie! //Vensters zet voor u de hoogtepunten van december op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Uit de stal van Bosch: de Drie Koningen
Vanaf 1 december in het Noordbrabants Museum, ‘s Hertogenbosch
Voor de tentoonstelling Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen brengt het museum opnieuw een origineel werk van de wereldberoemde Bossche kunstenaar terug naar zijn geboortestad ‘s-Hertogenbosch. Het schilderij De Aanbidding der Koningen uitThe Metropolitan Museum of Art in New York zal deze winter te zien zijn in het museum.  Het bruikleen is bijzonder: wereldwijd zijn er nog slechts zo’n vijfentwintig originele schilderijen van Bosch bewaard. Afgebeeld zijn de drie koningen die hulde brengen aan het Christuskind op de schoot van Maria. Natuurlijk zijn er in dit werk allerlei typisch Bosschiaanse elementen te ontdekken zoals het gezicht van Christus, de kleine figuren in de achtergrond en een uil, de vogel die steeds weer opduikt in de schilderijen van Bosch.

Chihuly
Vanaf 8 december in het Groninger Museum, Groningen
Vanaf december betovert het Groninger Museum je met de sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly (1941). Een spektakel van glas, licht en kleur voor de hele familie. De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met Chihuly Studio. Het is de grootste museale expositie van Chihuly in Europa in de afgelopen 20 jaar. Opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum, biedt het een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar.

Utrecht, Caravaggio & Europa
Vanaf 16 december in het Centraal Museum, Utrecht
Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij. Ze bezochten dezelfde kerken en collecties. Ze spraken elkaar. En ze schilderden! Dezelfde thema’s, dezelfde inspiratiebronnen, maar in uitwerking totaal verschillend. Utrecht, Caravaggio en Europa belicht juist deze verschillen tussen de Europese navolgers van Caravaggio.

Nubië – Land van de Zwarte Farao’s
Vanaf 16 december 2018 in het Drents Museum, Assen 
Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte – in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. De archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s geeft een nieuwe kijk op de oudheid van Nubië. Lange tijd werd Nubië vooral neergezet als een kolonie van Egypte. Het Drents Museum presenteert Nubië als een Afrikaanse grootmacht met een rijke cultuur. Ruim 300 objecten uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston leggen die cultuur bloot en onthullen het mysterie van het oude Nubië. In de expositie bevindt de bezoeker zich in een Nubisch piramidenlandschap. De collectie is nog maar zelden in Europa te zien geweest.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close Up: Jan Sierhuis – Zelfportret (AVROTROS)
Donderdag 6 december om 23h10 op NPO2
In de documentaire Jan Sierhuis zelfportret kijkt Jan Sierhuis, tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret, terug op zijn bewogen en kleurrijke leven. Sierhuis groeide op onder moeilijke omstandigheden in de Amsterdamse volksbuurten maar schopte het uiteindelijk tot een van de meest toonaangevende Nederlandse expressionisten uit de twintigste eeuw. Goed bevriend met de kunstenaars Karel Appel, Constant en Corneille, bleek hij echter te jong en eigenzinnig om lid te worden van de CoBrA groep en ging zijn geheel eigen weg. Hier door viel hij op bij de legendarische museumdirecteur Jonkheer Willem Sandberg die aan de wieg stond van zijn succes. Het Stedelijk Museum werd door Willem Sandberg omgetoverd tot een van de meest belangrijke musea voor moderne kunst ter wereld en in haar collectie bevinden zich inmiddels meer dan 130 werken van Sierhuis.

Close Up: Basquiat – Rage to riches (AVROTROS)
Donderdag 20 december om 23h30 op NPO2
Vorig jaar werd het schilderij Skull van de jong overleden New Yorkse schilder Jean-Michel Basquiat (1960-1988) verkocht voor meer dan honderd miljoen dollar. Wie was Basquiat? In dit portret interviews met onder anderen zijn zussen.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Kunstkieken: Olaf en Mondriaan op PAN Amsterdam 2018
https://kunstkieken.nl/pan-amsterdam-2018/
Het jaarlijkse vrolijke verslag van collega-blogger Sandra Singh vanaf kunstbeurs PAN Amsterdam.

New York Times: In Memoriam – Robert Morris [EN]
https://www.nytimes.com/2018/11/29/obituaries/robert-morris-dead.html
Minimalistische kunstenaar Robert Morris overleed afgelopen maand.

DWDD: Geroofde Picasso teruggevonden
https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/580500
Journalist Frank Westerman en schrijfster Mira Feticu vertellen over een uit de hand gelopen waarin ze een kopie van ‘Tete d’Arlequin’ van Picasso terugvonden.

Feestdagen en herdenkingen

December 2018
5 december: St Nicolaas – kinderfeestdag
8 december: Onbevlekte ontvangenis -katholieke herdenking
21 december: Begin van de winter
25 december: Kerstmis – katholiek hoogfeest
27 december: St. Johannes -katholieke herdenking
28 december: Kindermoord in Bethlehem -katholieke herdenking

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: