Kunstkalender November 2020 – Bob Ross, Ulay en Ridders

Herinnert u zich de tv-serie ‘The Joy of Painting” nog? De schilderijen van Bob Ross uit deze serie zijn vanaf deze maand te zien in Museum MORE. Ook openen mooie nieuwe tentoonstellingen over de Middeleeuwen in de Hermitage en over bomen in het Dordrechts museum! Iedere maand zet //Vensters kunstmagazine alle hoogtepunten uit de kunstwereld in een handig overzicht.

Wegens de coronamaatregelen is de capaciteit van de meeste musea ernstig beperkt. Het is verplicht om vooraf (online) een tijdsvak te reserveren. Bovendien geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen. Beperk uw reisbewegingen en bezoek voornamelijk lokale musea. 

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Ridders en Romanovs
Vanaf 7 november 2020 in de Hermitage, Amsterdam
De tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders is het verhaal van tsaren en ridders, aan de hand van ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage Sint-Petersburg. Voor het eerst komen meerdere hoogtepunten daaruit naar Nederland. Ze vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de bewondering hiervoor in het Huis Romanov. Tot de hoogtepunten in de tentoonstelling behoren tientallen werken uit de Bazilevski-collectie, zoals de prachtige vergulde reliekenkist uit Limoges uit circa 1200 met scènes uit het Nieuwe Testament. Of de vijf plaquettes van een ivoren kistje met scènes uit het verhaal van Tristan en Isolde. Daarnaast een kostbare buste van de Heilige Thekla (circa 1325–50): een bruikleen van het Rijksmuseum, waar het vanuit de Hermitage na een reeks omzwervingen was beland. Er zijn bijzondere schilderwerken opgenomen van onder andere Cranach, Hugo van der Goes en de kring rond Agnolo Bronzino, en een Tuin der Lusten van een navolger van Jeroen Bosch. Verder krijgt de bezoeker een schitterend geïllumineerd manuscript van de Roman de la Rose te zien en komen er bijzondere bruiklenen van Koninklijke Verzamelingen

Bob Ross
Vanaf 8 november 2020 in Museum MORE, Gorssel
Museum MORE zal in het najaar van 2020 als eerste museum ter wereld een solotentoonstelling wijden aan de nog steeds immens populaire schildercoach en culticoon. Miljoenen mensen hebben vanaf 1983 zijn tv-serie The Joy of Painting gezien waarin Bob telkens binnen 30 hypnotiserende minuten een landschap neerzette. Artistiek directeur Ype Koopmans: ”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt”. Het komt altijd goed in de wereld van Bob Ross. En dat is waarom de Amerikaanse art instructor waarschijnlijk nog altijd zo geliefd isZijn motto: iedereen kan schilderen! Ook als je nog nooit een kwast gehanteerd hebt. In 381 afleveringen schilderde Bob besneeuwde bergen, puntige naaldbomen, donzige loofbomen, schuimende watervallen, stille bospaadjes en spiegelende meertjes. Badend in goud lentelicht of een koude winterzon.

Diepgeworteld
Vanaf 11 november 2020 in het Dordrechts Museum, Dordrecht
Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren. Ze zijn de longen van de aarde, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum in Diepgeworteld de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters.

Ulay
Vanaf 21 november 2020 in het Stedelijk Museum, Amsterdam
Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert eind dit jaar een solotentoonstelling van de Duits-Nederlandse kunstenaar Ulay. Zeer bekend is zijn jarenlange samenwerking met zijn toenmalige partner Marina Abramović, maar voor en na die tijd heeft hij ook een indrukwekkend solo oeuvre opgebouwd. Ulay was van meet af aan een zeer geëngageerd kunstenaar die zijn betrokkenheid heeft getoond zowel in directe reactie op maatschappelijke ontwikkelingen als in relatie tot de (recente) geschiedenis. Ulay vestigde zich eind jaren zestig in Amsterdam, waar het zowel op politiek-maatschappelijk gebied als in de beeldende kunst op alle mogelijke manieren gistte en borrelde. Sindsdien is hij altijd met Amsterdam verbonden gebleven en leefde en werkte hij deels in de stad. Het Stedelijk Museum verwierf door de jaren heen zowel werk van Ulay als van zijn samenwerking met Marina Abramović.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Sterren op het Doek (MAX)
Wekelijks zaterdag om 20h40 op NPO2
Eva Jinek heeft de touwtjes altijd sterk in handen als talkshowpresentatrice, maar levert zich nu over aan Özcan Akyol. Eva vertelt over haar achtergrond, moederschap, ambities en carrière.De altijd gedreven Eva Jinek wordt geportretteerd door 3 sterke en getalenteerde dames. Ondertussen praat Eva Jinek in een openhartig gesprek met Özcan Akyol over haar achtergrond en haar moederschap in combinatie met haar ambities en carrière.

Project Rembrandt (NTR)
Wekelijks zondag om 20h25 op NPO1
Eind oktober komt de NTR met het langverwachte tweede seizoen van het succesvolle TV programma Project Rembrandt. In de geest van Rembrandt en andere grote meesters zoals Breitner, Van Gogh en Vermeer, gaat Project Rembrandt in acht afleveringen wederom op zoek naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. De presentatie van Project Rembrandt is wederom in handen van Annechien Steenhuizen.

Jackie en Oopjen
Nu in de bioscoop
Wanneer Oopjen uit een wereldberoemd Rembrandt-schilderij stapt, helpt de stoere Jackie haar op haar zoektocht naar haar zusje. De twaalfjarige Jackie (Frouke Verheijde) komt erg vaak in het Rijksmuseum, omdat haar moeder (Karina Smulders) daar werkt als conservator. Wanneer Jackie langs een tentoonstelling over Rembrandt loopt na sluitingstijd, gebeurt er echter iets geks; de ogen van Oopjen Coppit volgen haar vanuit het portret. Oopjen komt uit het schilderij en zegt dat ze in Jackie haar zusje Aeltje dacht te zien, die al jaren verdwenen is. Jackie besluit Oopjen mee naar huis te nemen en samen gaan ze op zoek naar het schilderij van Oopjens zusje.

Kunstboek van de Maand

QUEER!? Beeldende kunst in Europa 1969-2019
Nu in de winkel
In QUEER!? Beeldende kunst in Europa 1969-2019 worden ontwikkelingen en thema’s in beeldende kunst beschreven waarin mannelijke homoseksualiteiten, gendervariaties en queer expressies centraal staan. Er worden zowel bekende als vergeten en genegeerde verhalen verteld, tegen de achtergrond van politieke omwentelingen, veranderende opvattingen over gender, groeiend raciaal en etnisch bewustzijn en meerduidige interpretaties van queer. Kunstwerken – van schilderijen tot nieuwe media, soms ontroerend, dan weer indringend, vaak ook met humor – uit Nederland en alle windstreken van Europa zijn afgebeeld.

Meer informatie

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Historiek: Artemisia Gentileschi – Italiaanse schilderes
@ https://historiek.net/artemisia-gentileschi-1593-1653/8644/
Nu in Londen een grote tentoonstelling over Artemisia Gentileschi opent, besteedt Historiek aandacht aan deze bijzondere vrouw in een mannenwereld.

Art21: Londen, Beijing en de Mexicaanse grens [EN]
@ https://art21.org/series/art-in-the-twenty-first-century/s10/
Sinds 2001 brengt Art21 iedere twee jaar nieuwe documentaires over hedendaagse kunstenaars. De nieuwste afleveringen zijn nu te streamen via de website.

Dichtkunst: Rob van de Zande
@ http://robvandezande.blogspot.com/
Woord en beeld komen samen op het blog van Rob van de Zande. Dichtkunst bij actualiteit, muziek, kunst en meer!

Feestdagen en herdenkingen

November 2020
1 November: Allerheiligen – katholieke herdenking
11 November:
St Maarten – katholieke herdenking
25 November: Maurice Denis – 150 jaar geleden geboren

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie