Van Rodin tot Bourgeois: de Geschiedenis van de Beeldhouwkunst

Louise Bourgeois - Spinnen paar

Driehonderd jaar was beeldhouwkunst ongeveer hetzelfde geweest: witte marmeren beelden volgens de klassieke Griekse traditie. Totdat Rodin, Brancusi en Giacometti begonnen te experimenteren met nieuwe vormen en technieken en zorgden voor een revolutie van sculpturen. Het Gemeentemuseum geeft dit najaar een overzicht van de 20e eeuwse beeldhouwkunst. 

Al honderden jaren wordt er gediscussieerd over de vraag of schilderkunst beter is dan beeldhouwkunst en in de 19e eeuw wisten de kunstcritici het zeker: schilderkunst was veel beter. Schilderkunst liet alle spectra van de expressie zien: de harde werkelijkheid van het realisme, het gevoel van de romantiek of de avant-garde van de impressionisme. En de beeldhouwkunst, tja, die was eigenlijk sinds de renaissance onveranderd gebleven en daardoor onmetelijk saai.

Alberto Giacometti - Égorgée
Alberto Giacometti – Égorgée

Van Rodin tot Bourgeois

In het Gemeentemuseum in Den Haag is te zien dat Auguste Rodin de eerste was die hier verandering in bracht. Rodin maakte uitbundige beelden waarin emoties worden getoond en hij werkte niet in marmer, maar in brons en gips. In het gemeentemuseum zijn Balzac, La Défense en Het Bronzen Tijdperk te zien. Ook zijn beelden van leerlingen van Rodin zoals Bourdelle en Brancusi aanwezig in Den Haag.

De tentoonstelling in Den Haag is half-chronologisch half-thematisch ingericht. Via het kubisme van Lipchitz worden de werken steeds abstracter. De tentoonstelling voelt als een les in de kunstgeschiedenis die eindigt bij minimalisme en land art. Op deze reis van realisme naar abstractie leiden beelden van bekende namen ons de weg: Alexander Calder, Edgar Degas, Marcel Duchamp, Barbara Hepworth, Donald Judd, Ernst Ludwig Kirchner, Henri Matisse, Joan Miró, Henry Moore en Pablo Picasso behoren tot de getoonde kunstenaars.

Een bijzondere rol is weggelegd voor Alberto Giacometti. Tegenwoordig kennen we Giacometti met name van zijn lange dunne beelden, maar in het Gemeentemuseum is goed te zien dat hij allerlei stijlen heeft geprobeerd. Er zijn maar liefst zes sculpturen van de Zwitserse kunstenaar in Den Haag, die soms kubistisch, soms surrealistisch en soms bijna abstract zijn.

Constantin Brancusi - La Négresse Blonde
Constantin Brancusi – La Négresse Blonde

Gemeentemuseum

De tentoonstelling Van Rodin tot Bourgeois biedt een speels overzicht van de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in de 20e eeuw. De expositie grossiert in bekende namen en is een goed startpunt voor beginnende museumbezoekers die een overzicht willen van de beeldhouwkunst uit de vorige eeuw.

Het bijzonder dat het Gemeentemuseum deze collectie beelden naar Nederland heeft weten te halen. Maar zoals de 19e eeuwse kunstcritici klaagden over de saaiheid van de beeldhouwkunst, zo voelt de tentoonstelling in het Gemeentemuseum net iets te degelijk aan. Nergens is er een onverwachte keuze of vernieuwend inzicht. Deze tentoonstelling laat de geschiedenis zien zoals we deze al tientallen jaren kennen en volgt daarbij de ontwikkeling naar de abstractie, zonder aandacht te besteden aan tegengestelde stromingen als pop art of dada. Beeldhouwkunst van de afgelopen 30-40 jaar is grotendeels afwezig.

Een bezoek aan de tentoonstelling is daarom als het weerzien met een oude vriend. De vertrouwdheid met de stromingen en beelden is prettig en ontspannen, maar verzandt snel in het ophalen van oude herinneringen. Het Gemeentemuseum biedt de eerste grootschalige overzichtstentoonstelling van 20e eeuwse beeldhouwkunst in tientallen jaren. Wie weet hoelang het duurt voordat de volgende kans zich voordoet…

Van Rodin tot Bourgeois: Sculptuur in de 20e eeuw
Gemeentemuseum, Den Haag
t/m 22 januari 2017

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Lodema, D.M.D. schreef:

  ​Hee Rijna,

  Bedankt voor het doorsturen van de Tehatex Havo, krijg ik inderdaad ook zelf. Ken jij deze al? Vensters, staan vaak leuke onderwerpen in, en kun je ook weer terugzoeken!

  Hee, ik dacht nog, als Jornt dinsdag niet komt, heeft het dan wel zin om het over het opruimen te hebben? 15 december komen we ook bij elkaar……

  Tot morgen,

  diana

  ________________________________

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: