Boze Chinezen – DAG 3 van de Veiling van de Eeuw

De veiling van de collectie van Yves Saint Laurent zit erop. Uiteindelijk werden er verdeeld over drie dagen 661 van de 733 te koop aangeboden stukken verkocht. Het totaalbedrag dat werd opgehaald is 373.942.375 euro, terwijl vooraf op maximaal 300 miljoen was gerekend. Het geld komt ten goede aan een onderzoeksfonds naar onder meer AIDS.

De laatste dag van de veiling stond in het teken van de beeldencollectie, de Aziatische kunst en de antieke werken. In veel gevallen werd de verwachte prijs weer overschreden, toch waren de prijzen minder schokkend dan de afgelopen dagen het geval was.

Het verhaal van de dag is te vinden in twee Chinese beelden. De beelden kwamen in Franse handen tijdens de Opiumoorlog in de 19e eeuw en worden door China dus als gestolen erfgoed beschouwd. Een Chinese organisatie heeft eerder deze week middels een rechtszaak geprobeerd te voorkomen dat de beelden geveild zouden worden. De rechter gaf echter gewoon toestemming voor de verkoop.

De twee Chinese bronzen beelden die ieder 15 miljoen hebben opgeleverd.

Pierre Bergé deed de Chinese overheid vervolgens nog een vriendelijk aanbod. Als de mensenrechten in China zouden worden gerespecteerd, Tibet werd bevrijd en de Dalai Lama zou worden ontvangen, zou Pierre Bergé de werken terugtrekken uit de veiling en cadeau doen aan de Chinese overheid. U begrijpt dat China niet op dit aanbod is ingegaan.

Het gaat om twee bronzen beelden, een hoofd van een rat en een hoofd van een konijn. Beide beelden werden verwacht 10 miljoen euro op te brengen. Tot vanmiddag werd er nog druk gespeculeerd of de Chinese overheid mee zou bieden op de werken, om het erfgoed toch in Chinese handen te houden. In de loop van de middag kwam echter het bericht naar buiten dat de Chinezen niet zouden meedingen.

Vanavond kwam dan toch het langverwachte moment waarop de beelden onder de hamer gingen. De winnaar moest uiteindelijk twee maal 15 miljoen euro neertellen, veel meer dan verwacht werd dus. Het is op het moment van schrijven helaas onbekend waar de winnende bieder vandaan komt.


het beeld van janus en de allogorieën

Maar er waren meer klappers vandaag, zo bracht een beeld van Janus meer dan 2 miljoen euro op, waar op slechts 200.000 euro werd gerekend. Het gaat om een bronzen beeld uit de 16e eeuw van de god met de twee gezichten. 4 bustes die allegorieën van de werelddelen zijn, brachten ruim 800 duizend euro op; 3x zoveel als verwacht.

Ook in het segment antieke werken werd goed verdiend. De Griekse vaas die ik eerder deze week met een verwachte waarde van 25 duizend euro nog zo laag geprijsd vond, is uiteindelijk voor 175 duizend euro verkocht. Ik had dus gelijk dat de prijs aan de lage kant was. Ook de Romeinse beelden leverden meer op dan vooraf verwacht. Een marmeren atleet ging voor 1,2 miljoen euro naar de hoogste bieder en een minotaurus bracht ruim 900 duizend euro op.


links de atleet en rechts de minotaurus, ieder goed voor ongeveer 1 miljoen euro.

Hiermee is na drie dagen een veiling beëindigd waar nog lang over nagepraat zal worden. Eventjes was Parijs weer het middelpunt van de kunstwereld. Bovendien verdienden dure hotels en restaurant veel geld aan de rijken der aarde die zich rond de veiling verzameld hadden. Vanaf morgen wordt het Grand Palais weer leeggeruimd en kunnen de veilingmeesters weer even uitrusten.

Onze serie over de Veiling Yves Saint Laurent
Vooraf: de Veiling van de Eeuw
Dag 1: Records maar Picasso niet verkocht
Dag 2: Nu al meer dan 300 miljoen!
Dag 3: Boze chinezen bij veiling YSL
Achteraf: Chinese beelden niet betaald
Achteraf: Het Gouden Kalf van de Kunstwereld

Kunst nieuws en achtergronden

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Johan HvD schreef:

  Het verhaal van de Chinezen wist ik nog niet, Jeroen. Maar je gaat wel snel! De laatste dag alweer en ik heb jouw vorige bijdrage nog niet gelezen…
  Het lijkt me een logische zaak dat de Chinese overheid zich verre op de achtergrond houdt na het ‘aanbod’!

 2. kuifje simon schreef:

  Goed van die Chinezen: daar kwam geen sambal bij.

 3. paco painter schreef:

  15 miljoen? Dat is geen kattepis

 4. lebonton schreef:

  het is toch fascinerend dat zo veel moois bij elkaar verzameld kan worden tot een collectie.
  tja, en de waarde staat eigenlijk voor de wil om het te bezitten van diegenen die het zich kunnen veroorloven, de stukken worden er op zich niet mooier van.
  het zou wel een stunt zijn als blijkt dat de ing-rekening van de dalai lama 30 miljoen is gedaald.

 5. Allerzielen1985 schreef:

  @ Jeroen,
  wat fijn om elke dag ‘de ontwikkelingen’ te lezen! Ik geloof niet dat ik elder zo makkelijk die informatie zou kunnen vinden als hier. Maar goed, de schilderijen van gisteren vond ik overwegend mooi, maar deze beelden? hmmzz.. Jij dan?

 6. JdK schreef:

  De New York Times meldt dat de hondekop in 2007 door ene Stanley Ho uit Macao werd gekocht op een veiling van Sotheby’s. Deze rijke zakenman gaf het aan "Bejing". Er wordt echter niet bij verteld hoe dit hoofd dan nu in Parijs op de veiling kon opduiken.

 7. Jeroen de Baaij schreef:

  Bedankt voor alle reacties.
  Het is inderdaad een fascinerende veiling geweest.
  Toch nog even over de Chineze beelden dan. De twee beelden zijn onderdeel van een serie van 12 die op een fontein hebben vastgezeten. In 2007 is inderdaad een hondenkop uit deze serie verkocht en aan China teruggegeven, maar dit is dus een ander beeld (weliswaar uit dezelfde serie) dan de gister verhandelde rat en konijn.
  Ik moet inderdaad toegeven, Karl, dat ik van deze twee Chineze bronzen niet echt onder de indruk ben. Andere beelden uit de collectie vond ik wel erg mooi.

 8. JdK schreef:

  Met de hond heb ik me vergist, inderdaad. De NYT vermeldde namelijk niet om welke dierekoppen het hier ging.
  Zo komen uit een twaalftal bronzen koppen die samen de Chinese dierenriem verbeeldden en op aangeklede rompen rond een fontein stonden bij een paleis dat door Jezuïeten in de achttiende eeuw voor de Qing-keizers werd gebouwd. Het paleis is in de Opium-oorlogen geplunderd en verwoest en de koppen zijn verdwenen. De koppen waren eigenlijk van Europese (Spaanse) makelij, net als de Jezuïeten.
  Dat de Chinezen ze toch terug willen hebben zou je kunnen zien als een bewijs van interesse in allochtone kunst.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: