Kunst Nieuws

Komt de Muur weer even terug in Berlijn?

Cultuurfestival Berliner Festspiele is in gesprek met het Berlijnse stadsbestuur om dit najaar de Berlijnse muur opnieuw op te richten. Vanaf begin oktober zou op Unter de Linden een klein stukje muur worden neergezet. Op 9 november, de dag van de Val van de Muur, wordt deze muur weer afgebroken. Het is een spannend kunstproject, dat veel weerstand oproept.

Het is voorstel is om aan Unter den Linden het blok van de Staatsoper, het Kronprinzenpalais en de Sint Hedwigs-kathedraal te ommuren. Het is een idee van filmmaker Ilja Chrzjanovski. Zijn doel is om bezoekers te laten beleven hoe het is om in  een totalitaire staat te zijn. Om in het ommuurde deel te komen, moet je een ‘visum’ kopen en langs een strenge grenscontrole. Mobiele telefoons zijn streng verboden. Binnen zullen films, performances en concerten bij te wonen zijn, al blijft de precieze inhoud nog een verrassing.

De Filmset van Dau – Image: GQ magazine

Dau
Ilja Chrzjanovski is al 12 jaar bezig met het giga film- en kunstproject Dau, over de Russische nobelprijs winnaar Lev Landau. Chrzjanovsli bouwde hiervoor een mega-set in Oekraïne van het jaren-50 Moskou. Duizenden figuranten werden hierin gefilmd met beveiligingscamera’s. De set bestond 3 jaar lang, totdat de filmmaker neonazi’s uitnodigde om de set te komen vernielen. Ook dit werd gefilmd.

Het grootschalige Dau-project is met veel geheimzinnigheid omgeven. Chrzjanovski zegt er meerdere (misschien zelfs 10) films, documentaires en televisieseries van te willen maken. Het thema van het project is het totalitaire regime van Stalin. Maar of er ooit nog een eind komt aan het project wordt steeds twijfelachtiger, de premièredatum wordt keer op keer uitgesteld. De tijdelijke Berlijnse muur zou ook gebruikt worden om filmopnames te maken voor Dau.

Berlijnse Muur

Berlijn
De Berlijnse burgemeester Michael Müller heeft enthousiast op het plan gereageerd. Hij vindt het als tijdelijk kunstproject een interessante manier om discussie uit te lokken over het verleden van de stad. Maar hij beseft ook dat veel mensen aan het idee moeten wennen.

Tegenstanders vinden dat er een toeristenspektakel wordt gemaakt van het verleden van de stad. Ze vinden dit niet netjes en laten liever de authentieke objecten zien, zoals de originele delen van de muur die bewaard zijn gebleven. Het stadsbestuur zal de komende weken over het plan beslissen en dan zal dus duidelijke worden op de Berlijnse Muur als kunstproject tijdelijk terugkeert in de stad.

Update (22/9/2018): Er is besloten dat dit project niet door kan gaan. Het stadsbestuur van Berlijn vreesde dat het project niet veilig genoeg was.

Update (04/02/2019): Het project is ondertussen in premiere gegaan in Parijs. Zie onderstaande trailer:

Kunst nieuws en achtergronden

Foto boven het artikel: Montage van Berliner Morgenpost

0 reacties op “Komt de Muur weer even terug in Berlijn?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: