Een kunstzinnig 2012!

Het Nieuwe Stedelijk Museum

Hierbij wil ik van de gelegenheid gebruik maken om al mijn trouwe bezoekers het beste te wensen voor 2012. Dat het maar een gezond en gelukkig jaar mag worden waarin er veel ruimte is voor kunst en cultuur ondanks de donkere wolken van de bezuinigen die steeds dikker worden.

2012 lijkt het jaar te worden van de armoede, zo schreef ik eerder. Met de tijdelijke sluiting van het Van Gogh Museum en het Mauritshuis, wordt het aanbod aan topmusea in Nederland immers verder verschraald. Voornamelijk ook omdat de Hermitage en het Gemeentemuseum hun tentoonstellingsruimte opgeven om tijdelijk onderdak te bieden aan de collecties van eerder genoemde musea.

Toch staan er voor 2012 in Nederland een aantal prachtige tentoonstellingen op het programma. Pakt u de agenda er maar alvast bij, want dit voorjaar zijn er exposities met het werk van onder meer Alexander Calder (Gemeentemuseum), Ai WeiWei (De Pont), Paul Klee (Cobra museum), Andy Warhol en Chuck Close (beide Kunsthal). Bovendien pakt het Van Gogh Museum vlak voor de sluiting nog uit met een tentoonstelling over het internationale Symbolisme.

Bomen – Ai Weiwei (onderdeel van tentoonstelling in de Pont)

Later dit jaar – als alle grote musea gesloten zijn – moeten we vooral naar de kleinere musea voor mooie tentoonstellingen. Zo komt het Singer in Laren met een grote tentoonstelling over erotiek in de kunst met werk van Klimt en Rodin. Het Teylers brengt een Raphael tentoonstelling en het Valkhof museum neemt de internationale Pop Art onder de loep. Het grote Boijmans van Beuningen belooft een geweldige tentoonstelling over Van Eyck en zijn voorgangers.

2012 wordt ook het jaar van de grote opening, de opening van het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam. Als openingstentoonstelling is een overzicht van het werk van Mike Kelley aangekondigd. Maar zoals we van het Stedelijk Museum gewend zijn, blijft het gokken wanneer de tentoonstelling en daarmee ook het museum zal openen. Hopelijk wordt de datum zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Het Nieuwe Stedelijk Museum

Een kleine blik over de grenzen leert dat er in Europa prachtige tentoonstellingen op het programma staan van Damien Hirst (Londen), Salvador Dali, Edward Hopper en Raphael (allen Parijs). 2012 lijkt dus weer een afwisselend kunstjaar te worden.

Voor Vensters ga ik weer mijn uiterste best doen om u hiervan verslag te doen. Buiten besprekingen van tentoonstellingen, kunstnieuws en achtergrond verhalen over kunstgeschiedenis, gaat Vensters in 2012 de Nederlandse musea onder de aandacht brengen. De kleine kunstmusea in Nederland zullen worden besproken zoals eerder met de Parijse musea is gedaan. Bovendien zal onder de titel ’12 Gouden Meesters’ maandelijks een Nederlandse meester uit de Gouden Eeuw worden besproken.

We gaan er weer een mooi jaar van maken en ik hoop dat u 2012 met ons meebeleeft!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. assyke schreef:

  Een wereldberoemd museum als het Van Gogh sluiten getuigt
  zeker van armoede
  de keer dat ik er was klonk er nauwelijks een woord hollands in de enorme
  menigte!

 2. Johan HvD schreef:

  Ook voor u een goed, gezond alsmede een kunstzinnige voortzetting van dit nieuwe jaar, senor Hiëronymus.

 3. Aad Verbaast schreef:

  Interessant programma. Aangezien ik nu al weet dat ik meeste (helaas) zal missen kom ik graag in 2012 je (altijd fraaie) verslagen lezen op je blog. Ben ik er toch een beetje bij.
  Een mooi jaar gewenst!

 4. Ina Dijstelberge schreef:

  Heel veel goeds gewenst dit jaar en dat je ons maar weer mag overladen met heel veel mooie kunst.

 5. joost tibosch sr schreef:

  Met al mijn wensen voor jou en kunst in 2012! Mijn zoon werkt op het Kröller-Muller en ook ik houd voor hem mijn hart vast voor de gevolgen van onnozele bezuiniging zonder overleg!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: