Schilderij van Vincent van Gogh gestolen in Singer Laren

Vannacht is bij een inbraak in het museum Singer Laren een schilderij van Vincent van Gogh ontvreemd. Het schilderij was een bruikleen van het Groninger Museum voor de tentoonstelling “Spiegel van de Ziel”. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Van Gogh maakte het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar in 1884 (bovenstaand schilderij). Van Gogh woonde destijds bij zijn ouders in de pastorie in Nuenen en schilderde in de tuin van de pastorie. Na zijn jaren in Drenthe waarin hij in grauwe tonen boeren had geschilderd, toonde het schilderij voorzichtig wat kleur.

Vincent van Gogh maakte meerdere voorbereidende schetsen voor het werk tijdens de winterperiode. In de lente schilderde hij het doek dat afgelopen nacht gestolen werd. In het Noordbrabants Museum is een aquarel te zien waarin de tuin van de pastorie ook wordt afgebeeld. Het werd rond dezelfde tijd gemaakt.

Het Gestolen Schilderij

Op de achtergrond van het doek is de kerktoren van Nuenen te zien. Deze toren was al jaren in verval door blikseminslagen. De piek stond er waarschijnlijk al niet meer op toen Van Gogh het schilderij maakte. Maar voor zijn schilderij verzon hij de top er gewoon weer bij.

Van Gogh gebruikte hoogstwaarschijnlijk een perspectiefraam bij de vervaardiging van dit schilderij. Een perspectiefraam is een houten frame met gespannen draden, waarmee je het centrale verdwijnpunt kon bepalen. Hierdoor werd het makkelijker om met correct perspectief te schilderen.

Inbraak

De inbrekers kwamen het museum binnen door de glazen voordeur te forceren. De diefstal vond plaats midden in de nacht. Tijdens een persconferentie verklaarde het Singer Laren dat de beveiliging “geheel volgens protocol” is uitgevoerd. Toch konden die dieven hun slag slaan. Zodra er meer bekend wordt, zal dit artikel worden uitgebreid.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie