Kunstbijbel

Veronese schilderde het best bezochte huwelijk aller tijden

Jezus, Keizer Karel en Tintoretto zijn te gast op een huwelijk en de wijn is op. Het klinkt als het begin van een slechte mop, maar het is de werkelijkheid op een schilderij van Paolo Veronese. Het best bezochte huwelijk aller tijden, waar schilders viool spelen en koningen zich vergapen aan de bruid!

Volgens het evangelie van Johannes werd Jezus met zijn apostelen uitgenodigd bij een huwelijk in Kana. Tijdens het huwelijksfeest raakte de wijn op, waarop Jezus de bedienden vroeg om de kannen met water te vullen. Jezus veranderde het water in wijn en het banket was gered! Het wonder van de verandering van water in wijn wordt gezien als een verwijzing naar de eucharistie waarin wijn symbool staat voor het bloed van Jezus.

Mix van Tijden
Paolo Veronese schilderde het Huwelijk te Kana in opdracht van de Basilica di San Giorgio Maggiore in Venetië. Het was in de 16e eeuw populair om de eetzaal van kloosters te versieren met rijkelijke banketten die in Bijbel beschreven stonden. Het schilderij is bijna 10 meter breed en 7 meter hoog en toont in totaal meer dan 130 mensen. Paolo Veronese mengt in het schilderij Bijbelse figuren met machthebbers en kunstenaars uit zijn eigen tijd. Hierdoor ontstaat de best bezochte bruiloft aller tijden!

Laten we eerst op zoek gaan naar het wonder. Rechtsonder op het schilderij zien we de bedienden bezig met het vullen van de kannen met water. Links daarvan zien we in weelderige Venetië kleding een man de nieuwe wijn proeven. Het wonder is gebeurd! De man is overigens de poëet Pietro Aretino, die veel bekendheid genoot in de 16e eeuw.

Christus en symboliek
De centrale figuur in het schilderij is Jezus, die omgeven wordt door Maria en enkele van apostelen. Waar in het hele schilderij mensen in beweging zijn, zitten Jezus en Maria stil en kijken de toeschouwer aan. Misschien om te herinneren dat dit een religieus schilderij is?

Boven het hoofd van Jezus en Maria zijn bedienden bezig met het slachten van een lam. Dit is een symbool voor het Lam Gods en een voorbode voor de kruisiging van Jezus. Net als dit geslachte lam zal Jezus zijn lichaam geven voor de mensheid. Het lijden van Christus wordt hiermee aangeduid.

Machthebbers en Kunstenaars
De rest van het schilderij voelt als een zoekplaatje. Het is fantastisch hoeveel leven en gekke figuren Veronese op het doek heeft gezet. Helemaal links aan tafel zitten de bruidegom en de bruid. Veronese heeft hiervoor Don Alfonso Dávalos, een Spaanse ambassadeur, en Eleanor van Oostenrijk gebruikt. Als geintje laat Veronese Eleanor’s man, koning Frans van Frankrijk, opzichtig naar haar decolleté kijken. Andere bekenden aan tafel zijn Sultan Suliman I en Keizer Karel V.

De rijkgevulde tafel past beter bij de rijkdom van de Europese machthebbers dan bij de nederige Jezus Christus. Dure glazen, veel eten en alles wordt continu aangevuld door bedienden. Vermaak is er in de vorm van narren en dwergen. Het komt de machthebbers aan niets tekort.

Muziek
Natuurlijk mag het aan muziek op zo’n gigantisch feest niet ontbreken. Opnieuw haalt Paolo Veronese hier een geintje uit. Het schildert zichzelf en zijn belangrijkste tijdgenoten Titiaan, Tintoretto en Bassano als muzikanten: van kunstschilder tot violist!

Het Huwelijk te Kana van Paolo Veronese is één van de meest vermakelijke zoekplaatjes in de kunstgeschiedenis. Toen Napoleon heel Europa veroverde en in Venetië dit schilderij zag, liet hij het gigantische doek naar Parijs verplaatsen. Hier hangt het sindsdien in het Louvre tegenover de Mona Lisa. Draai je bij je volgende bezoek aan het Louvre dus eens om als bij Mona Lisa staat en prik een vorkje mee op Veronese’s huwelijk!

Kunst uit de Bijbel

0 reacties op “Veronese schilderde het best bezochte huwelijk aller tijden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: