Geen 500 miljoen voor Villa Aurora met plafondschilderingen van Caravaggio

Vandaag komt in Rome een unieke muurschildering van Caravaggio onder de hamer. De plafondschildering toont de Romeinse goden Jupiter, Neptunus en een naakte Pluto. De koper van de schildering krijgt er de luxe Villa Aurora bij, die eeuwenlang in bezit was van de pauselijke familie Ludovisi.

Vanavond bij de veiling van de Villa Aurora is het openingsbod maar liefst 471 miljoen euro. Hiermee is de Villa Aurora één van de duurste huizen ter wereld. Het hoge bedrag is grotendeels te verklaren door de plafondschildering van Caravaggio, die op 320 miljoen euro is getaxeerd. Maar in het huis zijn ook schilderingen van Guercino, Domenichino en Paul Bril aanwezig.

Caravaggio – Jupiter, Neptunus en Pluto

Villa Aurora

De luxe villa kwam in de 16e eeuw in handen van kardinaal Francesco Maria Del Monte. Hij was één van de vroegste opdrachtgevers van Caravaggio. Caravaggio kreeg de opdracht om een plafondschildering te maken. Het werk is geschilderd met olieverf op de muur en was de enige muurschildering die Caravaggio ooit heeft gemaakt.

In de plafondschildering van Caravaggio zie je de godenwereld van onderen. En zo kijk je recht in het kruis van Pluto, god van de onderwereld met de driekoppige hond Cerberus. Ook schilderde Caravaggio oppergod Jupiter met de adelaar en Neptunus met een paard. Latere eigenaren vonden de naakte Pluto niets en schilderden het plafond helemaal wit. Pas in de jaren 80 is het werk teruggevonden.

Ludovico Ludovisi

In 1621 kwam de villa in handen van de jonge kardinaal Ludovico Ludovisi. Zijn oom was net tot paus Gregorius XV gekozen en Ludovico profiteerde mee. Hij gaf de architect van de façade van de St. Pieterskerk, Carlo Maderno, de opdracht om de villa op te knappen. Ook huurde hij Guercino in om de villa te verfraaien met muur- en plafondschilderingen.

Guercino schilderde Aurora, godin van de dageraad, in haar triomfwagen op het plafond. Zijn assistent Tassi schilderde de randen van de schildering. De overhellende gebouwen en hangende planten suggereren dat de zaal erg hoog is. Op de tweede verdieping schilderde hij Fama, godin van de roem, met haar trompet op het plafond. De Vlaamse kunstenaar Paul Bril schilderde vier landschappen in een andere zaal.

Luchtfoto van de Villa Aurora in Rome, de landschappen van Paul Bril en de schildering van Fama door Guercino.

Ludovisi familie

Hoewel Paus Gregorius XV maar twee jaar aan de macht was, is het nalatenschap van de Ludovisi familie nauwelijks te overschatten. Paus Gregorius verklaarde St. Ignatius van Loyola heilig. Hij zorgde zo voor verdere erkenning van de Jezuïeten. Paus Gregorius en Ludovico Ludovisi liggen daarom ook begrafen in de St Ignatius, één van de belangrijkste Jezuïetenkerken in Rome.

Paus Gregorius XV kwam uit Bologna en haalde de belangrijkste kunstenaars uit deze stad naar Rome. Guido Reni en Guercino kregen belangrijke opdrachten in de stad. Ondanks zijn korte regeerperiode liet paus Gregorius XV zich portretteren door Guido Reni, Guercino, Ottavio Leoni en Gianlorenzo Bernini.

Ludovico Ludovisi bouwde een indrukwekkende collectie antieke kunstwerken op. In 1890 kwamen de meeste van deze werken in handen van de Italiaanse staat. De Hermafroditus uit het Uffizi en de vechtende Galliërs uit het Museo Nazionale Romano komen bijvoorbeeld uit de Ludovisi collectie.

Publiek of privaat

Vandaag gaat de Villa Aurora dus onder de hamer. Hiermee krijgen rijken een unieke kans om een luxe villa met eeuwenoude kunstwerken in handen te krijgen. Er moet dan wel voor nog zo’n 12 miljoen verbouwd worden, maar dat is op het aankoopbedrag een peulenschil.

De Italiaanse bevolking zou graag zien dat de villa in publieke handen zou komen, zodat iedereen de schilderingen van Caravaggio en Guercino kan bewonderen. De Villa Aurora is nationaal erfgoed. Daarom krijgt de Italiaanse staat vanavond het recht om het laatste bod te doen. Maar het is zeer de vraag of de regering het hoge bedrag bij elkaar kan krijgen.

Update (18-1 20h00): De minimale prijs van 350 miljoen euro is vandaag niet gehaald. Waarschijnlijk wordt de villa nu in april opnieuw aangeboden voor een 20% lagere vraagprijs.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: