Paul Gauguin: Pottenbakker, gravuremaker, kunstschilder

Paul Gauguin - Ahaoe feii? (Eh quoi ! Tu es jalouse ?) © The Pushkin State Museum of Fine Arts, Moscou

Het Grand Palais in Parijs toont dit najaar een overzichtstentoonstelling van Paul Gauguin. Een wervelwind van 200 kleurrijke schilderijen neemt je mee van de Bretonse kunst tot aan Polynesië. Onderweg komen twee onbekende aspecten van zijn kunstenaarsleven aan bod. Wist jij dat Gauguin ook keramiek en houtgravures maakte?

Gauguin is een fascinerende kunstenaar. Hij leerde het impressionisme van Pissarro, werkte met Van Gogh in Arles en vertrok uiteindelijk naar Polynesië waar hij in een volledig eigen stijl de lokale bevolking schilderde. Het leven van Gauguin is vele malen onderzocht, talloze keren onderwerp geweest van tentoonstellingen en komend jaar onderwerp van een televisieserie van Jeroen Krabbé. Hoe vertel je als tentoonstellingsmaker nog iets nieuws over Gauguin?

De expositie Gauguin l’alchimiste
© Rmn-Grand Palais / Photo Didier Plowy

Vakmanschap

Gauguin had veel interesse in de toegepaste kunst zoals het maken van keramiek en houtsnijwerken. In tegenstelling tot de elite kunstenaars van de academie, zag hij het vakmanschap van deze werklieden niet als lage kunst. Gauguin ging daarom in de leer bij Ernest Chaplet en begon zelf keramiek te maken. Deze onbekende kant van het oeuvre van Gauguin is nu onderdeel van de grote tentoonstelling in het Grand Palais.

Gauguin’s interesse in de toegepaste kunst blijkt ook uit zijn schilderijen. Neem nou het houtsnijwerk Soyez mystérieuses uit 1890. Hetzelfde ontwerp van een vrouw die in de golven verdwijnd, gebruikte Gauguin voor een schilderij. In de tentoonstelling zijn het houtsnijwerk en de schilderijen naast elkaar te zien.

Gauguin de Printmaker

Gedurende zijn hele loopbaan maakte Gauguin ook gravures. Hiervoor bewerkte hij een stuk hout, bedekte het met verf en drukte het op papier. Deze simpele werkwijze kon hij zelfs in Polynesië blijven volhouden. Dankzij een geweldige samenwerking met het Art Institute of Chicago, kan het Grand Palais nu deze gravures laten zien naast de originele houten blokken die Gauguin gebruikte.

Paul Gauguin – Manaò tupapaú (Elle pense au revenant, dit aussi L’Esprit des morts veille)
© the Art Institute of Chicago

Net zoals bij het houtsnijwerk, gebruikte Gauguin dezelfde thema’s en composities in zijn schilderijen. De ontwerpen waar hij tevreden over was, gebruikte hij voor zowel schilderijen en gravures. Door de compleetheid van de tentoonstelling, kunnen nu houtblokken naast afdrukken, maar ook naast schetsen en schilderijen worden getoond. Je krijgt hierdoor een volledig beeld van Gauguin als kunstenaar.

Tentoonstelling

Gauguin – de Alchemist laat opnieuw zien dat Parijs de onbetwiste kunsthoofdstad van Europa blijft. De kwaliteit en compleetheid van deze tentoonstelling zie je elders zelden. De aandacht voor het keramiek en de afdrukken van Gauguin zorgt voor een vernieuwende blik op de kunstenaar. Deze originele insteek komt helemaal tot leven door de combinatie met een geweldige collectie schilderijen uit alle fases van Gauguin’s carrière.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: