Puzzelen met Kate en Christoffel Bisschop

Roem is ongrijpbaar. Sommige kunstenaars worden pas ver na hun dood beroemd. Andere kunstenaars zijn geliefd tijdens hun leven, maar raken daarna in de vergetelheid. Het Friese kunstenaarsechtpaar Kate en Christoffel Bisschop vallen in de tweede categorie. Maar dankzij een boek en een tentoonstelling staan ze deze zomer weer even in de schijnwerpers!

Christoffel Bisschop kwam uit een rijke Friese familie en was voorbestemd voor een loopbaan in de metaalhandel. Maar na de dood van zijn vader kon hij dankzij de erfenis in de leer tot kunstschilder. Na een tijd in Delft en Den Haag trok hij naar Parijs waar hij leerling werd van Charles Gleyre, de leermeester van Monet en Renoir.

Christoffel Bisschop – de Schaatsenslijper

Hindeloopen

Na zijn tijd in Parijs keerde hij Bisschop terug naar Nederland, waar hij veel succes had met schilderijen van vrouwen in klederdracht. Hij spendeerde maanden in Hindeloopen, waar hij de interieurs en kleding naschilderde. Ook kocht hij traditionele voorwerpen, die hij meenam naar zijn atelier in Den Haag. De lessenaar, de spiegel met zwarte rand en de schaatsen komen daarom in meerdere schilderijen terug.

In Den Haag ontmoette hij Kate Swift, een vrouwelijke kunstenaar uit Engeland. Kate was naar Nederland gekomen om in het Mauritshuis Rembrandt en Vermeer te bestuderen. Christoffel en Kate werden verliefd en trouwden in 1869.

Probleemschilderijen

In de tijd dat hij Kate Swift leerde kennen, begon Christoffel Bisschop schilderijen te maken die in Engeland bekend staan als ‘problem pictures’. Het zijn verhalende schilderijen van vaak huiselijke taferelen. Alle details op het doek geven aanwijzingen over wat er gebeurd is.

Neem bijvoorbeeld Bisschop’s schilderij “Alleen thuis”. We zien een vrouw in klederdracht uit Hindeloopen door het raam kijken. Het schip op de kast verraadt dat haar man op zee is. Voorlopig kan hij niet terugkomen, want het water is bevroren zo blijk uit de schaatsen op voorgrond en het sneeuwlandschap.

Ook Kate Bisschop-Swift schilderde “problem pictures”. Haar schilderij van een huilende vrouw gaat over een overleden kunstschilder. Ze draagt immers zwarte rouwkleding en op voorgrond staat een schildersezel. Hij laat een jong kind achter, eveneens in rouwkleding.

Puzzelen

Sommige “problem pictures” houden nog wat te raden over. In het schilderij “Sulking” zien we een echtpaar dat ruzie heeft. Ze staan met de rug naar elkaar toe. Maar wat is de oorzaak van de ruzie? De Bijbel op de voorgrond zou een verwijzing kunnen zijn naar de 10 geboden. Misschien overspel? We weten het niet zeker.

Na hun dood raakten Kate en Christoffel Bisschop in de vergetelheid. Maar een schitterend boek van uitgeverij Waanders en een tentoonstelling in het Fries Museum zet hun werk weer in de spotlight. Tijd voor een hernieuwde kennismaking!

Kate en Christoffel Bisschop – Verlangen naar vroeger

Marlies Stoter, Anne-Marie Segeren, Eveline Holsappel, Evelien de Visser, Hanna Klarenbeek e.a.
Nederlands, 160 pagina’s, gebonden
Uitgeverij Waanders
ISBN 9789462624542
€ 29,95

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jacolien schreef:

    Het schilderij op de voorkant van het boek verbeeldt een schaatser mer een Leekster Tak. De Leekster Tak werd door de schaatsers als een ereteken beschouwd. Het was een felbegeerd souvenir, vergelijkbaar met het huidige Elfstedenkruisje, dat door duizenden schaatsers is gekocht als bewijs van een schaatstocht naar Leek. Bloed, zweet en tranen had men ervoor over om een Leekster Tak te bemachtigen. Thuis aangekomen werd de Leekster Tak dan opgehangen in het kabinet.
    Als fervente schaatsenrijders gaat ons de wijze waarop de schaatsen worden geslepen op het schilderij ‘de schaatsenrijder’ door merg en been.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: