Held van de Salon – Wie is William Adolphe Bouguereau?

William Adolphe Bouguereau werd rond 1900 gezien als de grootste kunstenaar van zijn tijd. Toch is er 100 jaar later vrijwel niemand die zijn naam nog kent. Wat gebeurde er met de held van de Franse academie? 

Bouguereau won in 1850 als jonge schilder de prestigieuze Prix de Rome en startte daarmee een succesvolle carrière aan de Franse academie van schilderkunst. Hij schilderde mythologische en historische onderwerpen in een stijl die we tegenwoordig op zijn zachtst gezegd ‘zoet’ zouden noemen. Het leverde hem veel succes op bij de jaarlijkse salon en maakte hem tot de duurste schilders van zijn tijd.

Stijl

De schilderijen van William Adolphe Bouguereau tonen een geïdealiseerde wereld, waarin godinnen, nimfen en madonnas de hoofdrol spelen. Bouguereau bracht de klassieke traditie van Raphael, Poussin en Ingres naar de ‘moderne tijd’. Zijn gevoel voor kleur en contour maakt het ideaal tastbaar. Iedereen wil wel leven in de zachte wereld van Bouguereau.

Zijn favoriete onderwerp was de naakte vrouw. Hij putte vooral onderwerpen uit Griekse mythen om naakten te schilderen, zoals de Geboorte van Venus. Ook badende vrouwen waren een favoriet onderwerp. Bouguereau bepaalde met zijn schilderijen decennia lang de smaak van de salon. Hij zat meerdere malen in de jury, die ervoor zorgde dat impressionistische werken niet werden toegelaten.

William Adolphe Bouguereau - Vergeten Kunstenaar

Bouguereauté

Degas noemde het schilderen met de gladde stijl van de academieschilders ‘bouguereauter’. Door de impressionisten en andere kunstvernieuwers werd Bouguereau gezien als een man die schilderde in het verleden, een ambachtsman zonder vernieuwende ideeën. Toen de kunst van de impressionisten aan het begin van de 20e eeuw populair werd, raakte Bouguereau daarom uit de mode. De ooit gevierde meester was nu ouderwets.

Pas rond 1980 werd Bouguereau’s werk opnieuw gewaardeerd. Salvador Dali was één van de eerste kunstenaars, die openlijk bewondering uitsprak voor zijn werk. Tegenwoordig worden de werken van Bouguereau daarom weer vaker in musea getoond. Zijn werken hangen bijvoorbeeld in het Musée d’Orsay. Al zijn de Bouguereau-zalen nog steeds niet zo goed bezocht als Renoir, Degas en Monet. Toch komt Bouguereau hierdoor weer langzaam uit de vergetelheid.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie