de Foto die de Vietnamoorlog veranderde

Vijftig jaar geleden nam Nick Ut een foto die de wereld shockeerde. Een jong meisje rent huilend weg na een napalmbombardement. De druk van de publieke opinie om de oorlog in Vietnam te stoppen, nam toe. Wat is het verhaal achter de foto van de “Napalm Girl”?

Nick Ut (Huỳnh Công Út) was slechts 14 jaar oud toen zijn oudere broer omkwam in de Vietnam oorlog. “Hij was mijn held, mijn idool en ik wilde net als hij fotograaf worden voor The Associated Press.”, vertelt Nick Ut over zijn broer. Al vanaf jonge leeftijd hielp hij mee bij het ontwikkelen van foto’s en leerde hij de kneepjes van het vak dankzij zijn broer.

Na zijn tragische dood probeerde Nick Ut aan het werk te komen bij AP. Hij wilde in het voetspoor zijn broer treden. Hoewel AP hem eigenlijk te jong en te onervaren vond, kreeg hij een baantje in de drukkerij. Vanaf 1968 kreeg hij op 17 jarige leeftijd ook de mogelijkheid om het veld in te gaan.

Vietnamoorlog

Op 8 juni 1972 deed Nick Ut verslag van de gevechten bij Trang Bang net buiten Saigon. Hij maakte foto’s van de slachtoffers en het vernielde dorp. Toen hij op het punt stond weer naar kantoor te gaan, zag hij een Zuid-Vietnamese soldaat een gele rookbom plaatsen. Het bleek een signaal voor de vliegtuigen. Enkele seconden later liet een bommenwerper vier napalmbommen op het dorp vallen.

Nick Ut zag de dorpelingen wanhopig vluchten. Verbrande mensen zochten hulp en medische zorg. “Ik herinner me nog levendig een oude vrouw die een baby droeg. De baby stierf voor mijn camera. Ook denk ik nog vaak aan een andere vrouw met een klein kind waarvan de huid losliet.”

Napalm Girl

Niet lang daarna kwam een schreeuwend meisje op hem afrennen. “Heet! Heet!” Ze had haar kleren uitgetrokken en zat onder de brandwonden. Ut begon snel te fotograferen. Om haar heen liepen haar broertjes (links op de foto), neefje en nichtje (rechts). Op de achtergrond zien we de soldaten van Vietnamese leger.

Daarna twijfelde Ut niet. Hij probeerde haar af te koelen met water, zette haar in zijn auto en reed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ondanks haar ernstige brandwonden, wilden ze haar niet opnemen vanwege de drukte. Maar Ut dreigt met een bericht in de wereldpers en dan gaan ze overstag. Het redde haar leven.

Controverse

De volgende dag stond de foto van Napalm Girl op alle voorpagina’s. Wereldwijd ontstond commotie over de gruwelijkheid van de Vietnamoorlog en de vele burgerslachtoffers. Als antwoord suggereerde President Nixon dat de foto nep was. Hij dacht dat het meisje misschien met olie was verbrand, omdat tot dan toe niemand de napalmbombardementen had overleefd.

Ook ontstond controverse toen bleek dat de foto was bijgesneden. Een soldaat rechts op de foto was weggesneden. Nick Ut vond dat soldaat eruitzag alsof hij niet veel om het drama gaf, terwijl hij juist zijn film aan het terugspoelen was om het incident te documenteren. Bijsnijden van nieuwsfoto’s gebeurt wel vaker, maar sommigen vonden dat Ut hiermee het drama uitvergrootte.

Trang Bang na het bombardement – Nick Ut

Gevolg

Mede dankzij de foto van Nick Ut veranderde de publieke opinie over de oorlog in Vietnam. Over de hele wereld gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de oorlog. Steeds meer Amerikanen vonden de Amerikaanse betrokkenheid en de vele burgerdoden onnodig, immoreel en uitzichtloos.

In januari 1973 besluit de VS zich terug te trekken uit Vietnam. In hetzelfde jaar wint Ut de Pulitzer Prijs voor zijn “Napalm Girl”. Met 21 jaar is hij de jongste winnaar aller tijden. Hetzelfde jaar kiest de jury de foto tot World Press Photo van 1973.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: