Wie maakte de eerste Selfie aller tijden?

Tegenwoordig worden dagelijks achteloos talloze selfies gemaakt en online gedeeld. Toch werd de eerste selfie ter wereld niet gemaakt met een iPhone, maar met een ouderwetse boxcamera. Keurig in pak met een bolhoed op een dak in New York. Wie maakte de eerste selfie aller tijden?

Robert Cornelius – Zelfportret

Al sinds de uitvinding van de fotografie zetten mensen zichzelf op de foto. In het begin was de belichtingstijd zo lang, dat de maker de tijd had om de dop van de lens te halen, stil voor de camera te gaan zitten en de lens weer af te dekken. De moeilijkheid was vooral om minutenlang stil te zitten zodat de foto niet bewogen was. Later werden zelfportretten vooral gemaakt met behulp van spiegels en timers.

Het eerste fotografische zelfportret werd gemaakt door chemicus en fotografie-liefhebber Robert Cornelius. In 1839 maakte hij een zelfportret achter in zijn studio in Philadelphia. Dankzij de uitvinding van de daguerreotypie was fotografie voor een breder publiek mogelijk geworden. Al was het procédé erg kostbaar doordat het gebruik maakte van verzilverde koperen platen die met jodium lichtgevoelig waren gemaakt.

Selfie

Maar is ieder zelfportret ook een selfie? Vaak wordt een selfie gemaakt door met de telefoon in je hand jezelf voor een mooie achtergrond of met een ander op de foto te zetten. Als je een selfie dus ziet als een uit de hand genomen zelfportret, dan vallen foto’s met spiegels en timers af. Cornelius heeft dus misschien het oudste zelfportret gemaakt, maar niet de oudste selfie.

Ruim 100 jaar geleden werd de eerste ‘handheld’ selfie al gemaakt. Fotograaf Joseph Byron maakte op het dak van zijn fotostudio in 1909 de eerste selfie aller tijden. De camera was echter zo zwaar, dat hij twee handen nodig had om hem vast te houden. Elf jaar later nam hij op dezelfde wijze een groepsportret.

Oudste Selfie

Camera

Joseph Byron was de eigenaar van een fotostudio, die zich specialiseerde in het fotograferen van theatershows op Broadway. Zijn zoon Percy ging vanaf 1917 vooral schepen fotograferen. De Byron fotostudio bestaat nog steeds en is ondertussen in handen van de 8e generatie, Mark Byron.

De foto van Joseph Byron werd gemaakt met een boxcamera. Het was geen gemakkelijke opgave, want met deze camera’s kon je niet scherpstellen. Er zat een vaste lens in de camera die alleen op een bepaalde afstand voor de camera scherp was. Dit soort boxcamera’s kwamen vanaf 1900 beschikbaar voor een groter publiek. Wie had destijds kunnen bedenken dat we nu dagelijks foto’s maken met onze telefoon!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie