Wat is het grootste standbeeld van Jezus Christus?

Met Pasen herdenken miljoenen christenen de herrijzenis van Jezus Christus. Volgens de Bijbel kwam Jezus terug op aarde als verlosser nadat hij de zonde van de mensen op zich had genomen met zijn kruisdood. In Rio de Janeiro staat boven de stad een beroemd beeld van Jezus als verlosser. Toch is dit niet grootste beeld van Jezus Christus ter wereld!

Rio de Janeiro - Jezus

Het idee voor het beeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro ontstond al in de 19e eeuw, maar uiteindelijk duurde het tot 1922 voordat de bouw begon. Het beeld werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Paul Landowski. Door Jezus zijn armen te laten spreiden, neemt hij de vorm van een kruis aan, een duidelijke verwijzing naar de kruisdood. Een groep ingenieurs onder leiding van Albert Caquot ontwierp een betonnen constructie, waarop een buitenlaag van speksteen werd geplaatst. Het beeld werd in 1931 onthuld en is sindsdien één van de hotspots van Rio de Janeiro. Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks het beeld.

Grootste Beeld van Jezus Christus

Navolgers

Tussen 1931 en 1981 was Jezus de Verlosser in Rio de Janeiro het hoogste beeld van Jezus ter wereld. Maar sindsdien zijn er 7 beelden gebouwd die nog hoger zijn. Zo werd in 1981 een beeld van Jezus neergezet op een kerkhof in Mexico stad, dat ongeveer even hoog is maar een grotere sokkel heeft. Het beeld toont Jezus met zijn handen naar boven, alsof hij een zegening van God ontvangt.

De afgelopen decennia zijn vooral in Zuid-Oost Azië veel nieuwe beelden van Jezus Christus geplaatst. In 2007 werd een beeld onthuld waarop Jezus een zegening uitdeelt aan de mensen. Het is een spectaculair beeld dat 20 graden naar voor helt. Jezus lijkt zo echt over het volk heen te zweven en over hen te waken. Een recent (2015) beeld uit de Filipijnen is het enige beschilderde beeld in dit lijstje. Beide beelden zijn ongeveer 30 meter hoog.

Vorm

Toch zie je dat de meest ontwerpers schatplichtig zijn aan Jezus de Verlosser in Rio de Janeiro. Veel beelden tonen Jezus met gespreide armen in de vorm van een kruis. De wijzigingen op het ontwerp zijn vaak klein. In Vũng Tàu staat boven de stad sinds 1993 een beeld van Jezus met een aureool. In Polen heeft Christus een kroon gekregen, als symbool voor het koninkrijk van God waarin Jezus Christus als koning naast God zit.

De nieuwe ontwerpen zijn dus niet wereldschokkend. Er lijkt vooral een internationale competitie te zijn ontstaan, wie het hoogste Jezus-beeld kan neerzetten. Het eerder genoemde beeld in Vietnam was sinds 1993 de hoogste met 32m. In 1994 volgde een beeld in Bolivia van 34m en sinds 2010 stond het hoogste beeld in Polen (36m).

Indonesië

Sinds 2015 staat het hoogste beeld van Jezus Christus in Tana Toraja (Indonesië). Het beeld is 40 meter hoog en staat op een 1100 meter hoge berg. Een kunstenaar uit Yogyakarta, Supriadi, kreeg de opdracht om aan dit beeld te werken. Hij koos ook voor een zegenende Christus met zijn handen naar voren gestrekt.

Er is overigens nog steeds discussie welk beeld nou echt het hoogste is. Als je het voetstuk meerekent, is de Poolse Jezus namelijk nog steeds iets groter. Ondertussen wordt op meerdere plekken ter wereld alweer gewerkt aan hogere Jezus-beelden. Dus hoelang de titel in Indonesië blijft, is nog maar de vraag…

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Roelof says:

Ik mis in dit overzicht het jezusbeeld in Lubango, Angola.

Geef een reactie