Kunstenaar van het Jaar 2021: Beeple

Afgelopen maart verkocht Christie’s een digitaal kunstwerk van Beeple voor 69 miljoen dollar. De koper kreeg geen schilderij, maar een digitaal eigendomscertificaat in de vorm van een non-fungible token (NFT). Wie is Beeple en wat zijn NFTs?

Heb je jezelf weleens voorgenomen twee keer per week te gaan sporten? Dan heb je vast gemerkt hoe moeilijk het is om jezelf aan het voorgenomen schema te houden! Toch is dat precies wat Mike Winkelman, alias Beeple, al 15 jaar doet. Sinds 1 mei 2007 maakt hij iedere dag een digitaal kunstwerk en hij heeft nog nooit een dag gemist!

Everydays

Oorspronkelijk begon Beeple het kunstproject om beter te worden in digitaal animeren. Maar ondertussen heeft de kunstenaar 2,5 miljoen volgers op Instagram, die dagelijks kijken wat hij heeft gemaakt. Hij noemt de werken ‘Everydays’. Soms werkt hij uren aan een mooi werk om zijn volgers te verrassen. Maar op de dag dat zijn zoontje werd geboren en zijn vrouw met weeën in het ziekenhuis lag, spendeerde hij slechts vijf minuten.

Omdat Beeple’s digitale kunst makkelijk te kopiëren is, was hij vaak afhankelijk van projecten met partners (Nike, Louis Vuitton en anderen) om geld te verdienen. Het was moeilijk om de .jpg afbeeldingen voor een goede prijs te verkopen. Maar dankzij de komst van non-fungible tokens (NFTs), onvervangbare certificaten, kunnen nu ook eigendomsrechten van digitale kunstwerken worden vastgelegd. Beeple verkocht een .jpg afbeelding met 5000 Everydays van 21,069 bij 21,069 pixels (319,168,313 bytes) afgelopen jaar voor het onwaarschijnlijke bedrag van 69 miljoen dollar.

Everydays

Het geveilde overzicht van 5000 Everydays laat zien hoe Beeple de afgelopen 15 jaar enorm is gegroeid in zijn vaardigheden. Van simpele tekeningen tot gelaagde en complexe afbeeldingen. Tegelijk zijn de digitale kunstwerken een interessant tijdsbeeld, want alle belangrijke politieke en media gebeurtenissen komen voorbij.

Zo zien we Trump op het Capitool zitten tijdens de bestormingen, gaat het hoofd van Jeff Bezos als raket de ruimte in en viert Biden zijn verkiezingsoverwinning met een naakte dans in de Oval Office. Beeple’s werk past in de traditie van de pop art. Vaak bevatten zijn afbeeldingen verwijzingen naar emoji, Disney, Super Mario of andere thema’s uit de massacultuur.

Digitale kunst

De verkoop van Beeple’s Everydays bij Christie’s heeft de interesse in digitale kunst en NFTs enorm vergroot. Steeds meer kunstenaars zien de digitale mogelijkheden en steeds meer verzamelaars willen ook digitaal een collectie opbouwen. In het najaar is Beeple’s veilingrecord alweer gebroken door het werk “the Merge” van de anonieme kunstenaar PAK.

“The Merge” werd verkocht in 266.445 delen (NFTs), die ieder tussen de 300 en 600 euro kostten. In de toekomst zal dit aantal steeds kleiner worden, want als een verzamelaar delen bijkoopt dan zullen de NFTs van de verkoper worden vernietigd. Zo blijft een steeds kleiner aantal NFTs over.

Pak – the Merge

Musea

Ook musea mengen zich ondertussen op de digitale kunstmarkt. Het Uffizi verkocht een NFT van een schilderij van Michelangelo uit de collectie voor 170.000 euro. Het British Museum maakte NFTs van de prenten van Hokusai en verkoopt deze in oplage.

De prenten van Hokusai zijn in grote hoeveelheden gedrukt en eindeloos gereproduceerd. Het British Museum verkoopt de eigendomsrechten van slechts één van deze kopiëen. Het blijft dus moeilijk te bevatten wat een koper van het eigendomsrecht van een digitale prent van de Grote Golf nu eigenlijk koopt.

Beeple – Everdays: the first 5000 days

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Geef een reactie