Theo Jansen Kunstenaar van het Jaar en Turing Toekenning voor Museum Prinsenhof

Theo Jansen met zijn strandbeesten

Afgelopen week regende het prijzen in de kunstwereld. Theo Jansen werd verkozen tot kunstenaar van het jaar en Jeroen Krabbé tot briljanten kunstenaar van 2018. Ook werd bekend dat de Turing Toekenning, een groot geldbedrag voor een tentoonstelling, dit jaar naar Museum het Prinsenhof en Museum Beelden aan Zee ging. De Turing Toekenning biedt een mooie kijkje in de toekomst. Welke tentoonstellingen kunnen we de komende jaren verwachten?

Jeroen Krabbé

Theo Jansen is uit acht finalisten gekozen tot Kunstenaar van het jaar 2018. Jansen is het meest bekend geworden vanwege zijn Strandbeesten. Deze skeletten van gele plastic buizen kunnen door de wind zelfstandig over het strand bewegen. In de afgelopen 20 jaar heeft hij zijn ontwerpen zo geperfectioneerd, dat ze tegenwoordig steeds beter bestand zijn tegen weer en wind.

Op de tweede plaats van de verkiezingen eindigde Daan Roosegaarde, gevolgd door Isabella Werkhoven. De verkiezing van Kunstenaar van het Jaar werd dit jaar voor de 15e keer gehouden door stichting Kunstweek. De verkiezing resulteert in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, een lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook kiezen ze ieder jaar de beste briljanten kunstenaar (65+) en het beste talent (-35). Jeroen Krabbé werd uitgeroepen tot briljanten kunstenaar van 2018. De prijs voor talent van het jaar werd dit jaar niet uitgereikt, omdat alle genomineerde talenten de titel al eerder hadden gehad. In de Galerie van Onsterfelijken (overleden kunstenaars) stond voor het derde jaar op rij Vincent van Gogh op de eerste plaats. De afgelopen 15 jaar wisselden Van Gogh en Rembrandt elkaar af in deze categorie.

Pieter de Hoogh – de Moedertaak

Turing Toekenning
Iedere twee jaar worden twee tentoonstellingen ondersteund met een groot geldbedrag door de Turing Foundation. Deze stichting werd opgericht door de oprichter van TomTom en helpt Nederlandse musea bij het realiseren tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst. De Turing Toekenning van €500.000 ging dit jaar naar Museum het Prinsenhof in Delft voor de eerste monografische tentoonstelling over Pieter de Hoogh ooit, die gepland staat voor Gouden Eeuw Jaar 2019. De kleinere Turing Toekenning II van €150.000 ging naar Museum Beelden aan Zee voor een tentoonstelling over Ossip Zadkine in het najaar 2018.

Het leuke van deze toekenning is dat ook alle andere inzendingen bekend zijn geworden. Dit geeft een blik in de plannen van de musea voor de komende twee jaren. Een greep uit de plannen: Rembrandt en de Amsterdamse portretkunst (Amsterdam Museum), Frans Hals en de Modernen (Frans Hals Museum), Giacometti-Chadwick: Facing Fear (Museum de Fundatie), Monet in Giverny. De weg naar abstractie (Gemeentemuseum), Kijk. David Hockney (Kunsthal), Caravaggio-Bernini, A revolution in Art (Rijksmuseum), Willem de Kooning: No Boundaries (Stedelijk Museum) en Gustav Klimt. Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse (Van Gogh Museum).

Nou moet natuurlijk de financiering voor deze exposities nog rondkomen. Maar als zelfs maar een deel van deze tentoonstellingen uiteindelijk door zal gaan, dan krijgen we de komende jaren mooie exposities te zien in Nederland. Een bezoek aan Museum Beelden aan Zee en Museum Prinsenhof kan alvast gepland worden in ieder geval!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: