Nxt museum voor nieuwe media geopend in Amsterdam-Noord

Dit weekend opent in Amsterdam het Nxt museum voor nieuwe media kunst. In het museum zijn werken te zien die nieuwe technologie en kunst samenbrengen. De opening van het museum benadrukt de status van Amsterdam-Noord als nieuw cultureel trefpunt van Amsterdam.

Maar liefst 1.400 vierkante meter ruimte biedt Nxt voor grootschalige multi-zintuigelijke installaties vol nieuwe technieken. Alle werken in het museum zijn het resultaat van multidisciplinaire samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten.

Tentoonstellingen

De openingstentoonstelling Shifting Proximities onderzoekt de manier waarop mensen maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe zij hierop reageren. Het museum bestaat uit 7 ruimtes, waarin kunstwerken worden getoond die helemaal op maat zijn gemaakt voor het museum. Jaarlijks wordt de tentoonstelling helemaal vernieuwd, want het museum heeft geen vaste collectie. Al laat het museum weten dat de financiële mogelijkheden voor de aankoop van werken wel worden bekeken.

In Shifting Proximities krijgen bezoekers de mogelijkheid om een zwart gat te ervaren. Audiovisuele kunstenaars Marshmallow Laser Feast maakten hiervoor interactieve video-installatie zien bezoekers zichzelf weerspiegeld in een zwart gat. In de Biometric Mirror van sciencefiction-kunstenaar en lichaamsarchitect Lucy McRae en Niels Wouters worden de tekortkoming van algoritmes voor gezichtsherkenning blootgelegd met behulp van de bezoeker.

Kunst Amsterdam Noord

Amsterdam-Noord

De komst van Nxt Museum naar Amsterdam-Noord is de volgende stap om dit gebied cultureel op de kaart te zetten. In het stadsdeel zijn veel kunstenaars actief en worden al jaren tentoonstellingen en manifestaties georganiseerd. Ook in de buitenruimte is veel aandacht voor kunst, zoals de kunst bij de metro-stations, de opvallende rode Muur van Alfred Eikelenboom, de ontmoetingsplaats van Shinkichi Tajiri of het Drijfbeeld van Joep van Lieshout.

Ook werd in 2015 een Street Art museum op de NDSM werf aangekondigd. Hoewel hiervoor een spectaculaire muurschildering van Anne Frank werd gemaakt en de collectie grotendeels op zijn plek staat, is Street Art Today nog altijd niet geopend. Na problemen met de veiligheid van het gebouw is er nu een conflict ontstaan tussen de oprichters en de investeerders, waardoor het project stil ligt. Hopelijk wordt dit snel opgelost waardoor ook het Street Art Museum in Amsterdam-Noord voor bezoekers toegankelijk wordt.

Toekomst

Amsterdam-Noord lijkt met Eye Film, Street Art en New Media Art de kunst van de toekomst te omarmen en met speelse nieuwe concepten de spannende nieuwe culturele hotspot te worden. Bijzonder is dat deze initiatieven grotendeels privaat worden gefinancierd. Het Nxt Museum is door oprichter Merel van Helsdingen zonder overheidssteun opgezet en mede mogelijk gemaakt door een groep investeerders.

Het Nxt Museum is dagelijks geopend tot 20h ‘s avonds en in het weekend zelfs tot 22h. Het laat de ambities van het museum zien om buiten de traditionele tijden te denken en aan te sluiten bij onze 24-uurs economie. Wegens corona worden er op dit moment per tijdsslot maar 16 mensen toegelaten. Reserveren is dus aangeraden!

Nxt Museum
Asterweg 22, Amsterdam
Dagelijks 10h-20h (Vr/Za: 10h-22h)

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Jacquelibe says:

Helaas veel te duur voor mij!

Geef een reactie