Verborgen Meesterwerk gebaseerd op Vermeer ontdekt?

Recent is een nieuwe schilderij ontdekt dat waarschijnlijk gebaseerd is op een ontwerp van Johannes Vermeer. Het werk werd eind 17e eeuw gemaakt door een onbekende schilder, maar heeft alle kenmerken van de Delftse meester. Vanaf 17 juni wordt het schilderij in Antwerpen geëxposeerd.

Slechts 35 werken van Johannes Vermeer zijn bewaard gebleven. Waarschijnlijk heeft hij geen omvangrijk oeuvre gehad, maar zijn ook veel werken verloren gegaan. Vermeer raakte na zijn dood ruim 200 jaar in de vergetelheid. De waarde van zijn werk steeg pas weer na de herontdekking van zijn schilderijen eind 19e eeuw door Théophile Thoré-Bürger. Sindsdien hebben talloze kunsthistorici geprobeerd werken van Vermeer te ontdekken.

Nieuw schilderij

Recent werd een 17e eeuws schilderij geveild, dat mogelijk gebaseerd is op een ontwerp van Johannes Vermeer. Het doek bevat de typische Vermeer-voorwerpen zoals de witte kan in het midden van het schilderij. Ook hangt prominent een kleed over de tafel, zoals we het kennen uit Slapende jonge vrouw en Brieflezend meisje bij het venster. In het laatste werk werd overigens bij een restauratie recent een cupido teruggevonden.

Ook wijst de ontdekker op de grijze muur op de achtergrond en het openstaande venster, die vaak in composities van Vermeer worden gebruikt. Ook de handen (met name de pink) van de vrouw doen denken aan de Gitaarspeelster. Hoewel direct bewijs ontbreekt, suggereert dit dat de compositie dus mogelijk door Vermeer is bedacht. De eigenaar vermoedt dat het schilderij een kopie is van een verloren gegaan werk van Vermeer.

Johannes Vermeer

Keizerskapel

Vanaf 17 juni is de nieuw vondst een maand lang te zien in de Keizerskapel in Antwerpen. Jean-Pierre De Bruyn, curator bij de kapel, hoopt dat Vermeer-kenners het werk komen bekijken. Het zou schitterend zijn als de nieuwe werk meer inzicht geeft in het bescheiden oeuvre van de Delftse meester.

Maar voorzichtigheid is geboden. Het zou niet de eerste keer zijn dit schilderijen onterecht aan Vermeer worden toegeschreven. Meestervervalser Han van Meegeren heeft in de jaren 30 en 40 verschillende valse Vermeers aan grote musea weten te verkopen. Ook nu komen de eerste kritische geluiden al binnen. Tapijten en kannen zijn namelijk ook te zien op schilderijen van tijdgenoten van Vermeer als Pieter de Hooch en Gabriel Metsu. In ieder geval zal de schilder het werk, Vermeer en zijn tijdgenoten goed gekend hebben.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie