Kunst Nieuws

Een Kunstenaarsblik op de Brexit

In 2020 verliet Engeland definitief de Europese Unie. Boris Johnson vierde dit groots met een lichtshow, een officieel aftelmoment en een speciale Brexitmunt. Britse kunstenaars hebben zich massaal tegen de Brexit uitgesproken. KunstVensters kijkt terug op de beste Brexit-kunst van de afgelopen jaren.

De eerste anti-Brexit kunst werd gemaakt nog voordat er besloten was dat er een Brexit zou komen. Toen Prime Minister David Cameron besloot een referendum uit te schrijven over de Brexit, begon fotograaf Wolfgang Tillmans een anti-Brexit campagne. Hij gebruikte zijn foto’s voor affiches waarop hij politieke statements plaatste.

Figuratieve kunst

Ondanks de campagne van Tillmans wonnen de Leave-stemmers. Volgens recent onderzoek hadden we dit kunnen voorspellen met kunst. Liefhebbers van figuratieve kunst stemden 20% meer op Leave dan liefhebbers van abstracte kunst. Had Tillmans dat maar geweten, dan had hij zijn posters vast meer figuratief gemaakt.

Ondertussen begonnen meer kunstenaars zich met de Brexit te bemoeien. Joe Sweeney opende een telefooncel in Kent, waar Britten berichten konden achterlaten aan Europa. Sweeney vond het belangrijk om individuele verhalen vast te leggen in deze roerige tijd. Laura Pannack maakte een fotoserie van UK-EU koppels, die door de Brexit mogelijk minder makkelijk samen kunnen blijven. Anish Kapoor liet treffend zien hoe de Brexit het land verdeelde (zie bovenaan dit artikel).

Banksy

De meest actieve anti-Brexit kunstenaar is waarschijnlijk Banksy. Hij maakte een muurschildering een Dover waarop één van de EU sterren wordt weggebeiteld. Ondertussen is deze schildering helaas vernield. Recent maakte hij een Engelse grenspost na, waarop KEEP OUT staat geschilderd. Een muis gebruikt de T om te proberen de Engelse grens van het slot te krijgen.

Het Engelse parlement kon het de afgelopen jaren steeds maar niet eens worden over de juiste Brexit-deal. Banksy haalde daarom een ouder werk van stal: hij schilderde het Engelse parlementsgebouw dat bevolkt wordt door apen. Het is vrij duidelijk hoe Banksy tegen het gedrag in het Britse lagerhuis aankijkt….

Soften the Border

Een van de heetste hangijzers in het hele Brexit-dossier was de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Sommigen waren bang voor een harde grens en een tijdelijke ‘backstop’ oplossing vond ook geen meerderheid. De Noord-Ierse kunstenaar Rita Duffy besloot haar eigen ‘zachte grens’ te installeren. Lokale mensen hielpen haar mee om met kleurrijke knuffeldieren en kussens de grens zo zacht mogelijk te maken.

Tracey Emin koos station Londen St Pancras als locatie voor haar anti-Brexit boodschap. Op dit station komt dagelijks de Eurostar trein uit Europa aan. In grote neon-letters plaatste ze de tekst: “I want my time with you” als welkomstboodschap aan de Europese reizigers.

En nu?

Ondanks al het protest van de kunstsector verlaat het Verenigd Koninkrijk aanstaande vrijdag definitief de Europese Unie. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de handel in kunstwerken en bruiklenen aan Britse musea. Er moeten de komende maanden nog heel veel afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU worden gemaakt.

De Brexit-kunst wordt daarmee onderdeel van de geschiedenis. Het British Museum kocht recent anti-Brexit bankbiljetten van de fictieve “Bank of Brexitlies”. Op een biljet staat het bedrag van 350 miljoen als verwijzing naar een verkiezingsbelofte van Boris Johnson. Hij stelde dat Engeland nu 350 miljoen pond per week meer aan zorg kon besteden. Eens kijken of hij dat na vrijdag ook kan nakomen….

Meer kunstnieuws:

 

0 reacties op “Een Kunstenaarsblik op de Brexit

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: