In deze musea is de Netflix-serie Ares opgenomen

Netflix presenteerde afgelopen week hun eerste Nederlandse serie: Ares. In deze horrorserie blijkt een studentenvereniging een groot geheim uit de Gouden Eeuw te verbergen. Veel scenes werden opgenomen op culturele locaties in Nederland. Herken jij de musea waar Ares werd gedraaid?

In de eerste aflevering van de nieuwe Netflix serie Ares maken we kennis met Rosa, een geneeskundestudente. Rosa woont in de Bijlmer en heeft een moeder met psychoses voor wie ze vaak moet zorgen. Via haar studievriend Jacob komt ze in contact met de geheimzinnige studentenvereniging Ares. Tijdens haar eerste kennismaking met dit elitaire gezelschap wordt ze meegenomen op een nachtelijke rondleiding door het Rijksmuseum!

De serie toont de zaal waarin het VOC verleden van Nederland te zien is. Ook maakt Rosa een rondje over de Eregalerij waar ze oog in oog staat met de Nachtwacht. Even wordt stilgestaan bij het schilderij ‘de Bedreigde Zwaan’ van Jan Asselijn. Het werk heeft een politieke betekenis: de witte zwaan staat symbool voor de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die het land (de eieren) verdedigt tegen zijn vijanden (de hond).

Teylers Museum
Het Rijksmuseum is voor kijkers natuurlijk niet te missen, maar minder opvallend is dat de titelscene ook is opgenomen in een Nederlands museum. Iedere aflevering start met het beeld van een ronde zaal met een hekje in het midden. Als de camera naar beneden wil kijken, wordt het scherm zwart en komt de titel ‘ARES’ in beeld.

De ronde hal bevindt zich in het Teylers museum in Haarlem, boven de ontvangstzaal. Ook is in latere afleveringen van Ares te bibliotheek van het Teylers museum te zien (zie afbeeldingen onderaan). Hoewel deze bibliotheek normaal niet geopend is voor bezoekers, kan je de zalen met een rondleiding wel bezichtigen.

Koninklijk Tropen Instituut
De meeste griezelige scenes uit de serie Ares spelen zich af in een donkere achthoekige zaal. In de tweede aflevering staan de ouderejaars leden op het balkon, terwijl de nieuwelingen zweten tijdens een ontgroening. Ook in latere afleveringen vinden er heftige dingen plaats op deze plek. De marmeren hal is te vinden in het Koninklijk Tropen Instituut, in het statige gebouw waar ook het Tropenmuseum gevestigd is. De zaal is tegenwoordig te huren voor conferenties, feesten en partijen

De Hoogh Instituut
Geen museum, maar eveneens schitterend, zijn de scenes die zich afspelen in het onderzoekscentrum dat in de serie het ‘De Hoogh Institute’ wordt genoemd. In dit fictieve instituut vinden de hersenstimulaties plaats en mag Rosa komen stage lopen. In de serie zijn meerdere zalen uit dit gebouw te zien.

In werkelijkheid is dit het anatomiegebouw van de voormalige diergeneeskunde faculteit in Utrecht. Het gebouw is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school met een schitterende glazen dak en karakteristieke stierenkoppen in de zuilen. Tegenwoordig is ook dit een conferentie- en feestlocatie. Toch een bezoek brengen? Het anatomiegebouw is een aanrader voor de volgende monumentendag!

Heeft u nog andere bijzondere locaties herkend? Laat het ons weten in de reactieruimte.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie