Verloren Cimabue hing bij bejaarde vrouw in keuken

In Frankrijk werd eerder dit jaar een paneel van de middeleeuwse Italiaanse kunstschilder Cimabue teruggevonden. Het schilderij hing in de keuken van een bejaarde Franse dame boven het gasfornuis. Vandaag gaat het werk onder de hamer met een verwachte opbrengst van 6 miljoen euro.

Update (27-10-2019 21h00): Het werk is uiteindelijk verkocht voor 24 miljoen euro aan een bieder uit Noord-Frankrijk. Dit is het hoogste bedrag ooit voor een schilderij uit de Middeleeuwen.

Giorgio Vasari beschreef in zijn Vitae Cimabue als de eerste belangrijkste Italiaanse kunstschilder. Ondanks dat hij als Florentijn niet helemaal onbevooroordeeld was en een hele generatie kunstenaars uit Siena vergat, blijkt uit Vasari’s werk wel hoe belangrijk Cimabue is geweest in kunstgeschiedenis. Hij was één van de eerste kunstschilders die dieptewerking probeerde te creëren. Zijn schilderijen onderscheiden zich hiermee van Middeleeuwse iconen.

Vondst
Ook in het teruggevonden paneel ‘Jezus beschimpt’ is te zien hoe Cimabue diepte suggereert met de gebouwen op de achtergrond. Het schilderij hing in huis bij een dame van negentig jaar. Ze dacht dat het om een onbelangrijk icoon uit Rusland ging. Omdat ze haar huis wil verkopen, liet ze een veilingmeester naar haar inboedel kijken. Deze oplettende kenner herkende het paneel als een vroeg Italiaanse Renaissance werk.

Verder onderzoek bracht aan het licht dat het waarschijnlijk om een werk gaat van Cimabue. Het is een belangrijke ontdekking, omdat er slechts 20 werken van Cimabue bewaard zijn gebleven. Het paneeltje is waarschijnlijk gemaakt rond 1280 en was onderdeel van een tweeluik over de Passie van Christus. Er zijn twee andere panelen uit dit werk bekend: de Flagellatie van Jezus, sinds 1950 bewaard in de Frick Collection in New York, en de Madonna met Kind, die sinds 2000 in de National Gallery in Londen hangt.

Verloren Paneel Cimabue

Diptiek
Dankzij de gekleurde randen van het schilderij is ongeveer te bepalen hoe de panelen in het diptiek moeten hebben gezeten. Er zijn waarschijnlijk nog 5 andere panelen, maar de locatie van deze werken is onbekend. Mogelijk zijn ze verloren gegaan. Het teruggevonden paneeltje wordt vandaag geveild en is daarmee het eerste schilderij van Cimabue ooit dat op een veiling terecht is gekomen. Er wordt verwacht dat het miljoenen gaat opleveren.

Toch zijn er ook kritische geluiden. Hoe zeker kunnen we bepalen dat dit paneel echt door Cimabue geschilderd is? Hij ondertekende zijn werk niet. Sommige critici vinden het verhaal te mooi om waar te zijn en twijfelen aan de echtheid. Ze vragen om extra onderzoek. Mogelijk laat een nieuwe eigenaar dit in de toekomst uitvoeren.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: