Dit zijn de Hoogtepunten van Tefaf 2019!

De 32e editie van The European Fine Art Fair (Tefaf) staat op het punt te beginnen. Privéjets zijn daarom weer massaal onderweg naar Maastricht en het eerste werk is zelfs al verkocht! 279 verkopers hebben hun beste werken meegenomen naar Tefaf. Wat zijn de mooiste werken? KunstVensters zet de hoogtepunten van 2019 op een rijtje!

Altijd al eens willen weten hoe Amsterdam er in de 16e eeuw uit heeft gezien? Bij Daniel Crouch Rare Books is nu de eerste kaart van de stad uit 1544 te koop. Bezoekers kunnen bovendien een virtueel bezoek brengen aan de stad, dankzij een virtual reality ervaring van de kaart met de Oculus Rift. Een bezoekje duurt ongeveer drie minuten. Het is de eerste keer dat virtual reality wordt gebruikt bij Tefaf!

Een tweede nieuwtje is dat oud-directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes dit jaar aangesteld is als opperkeurmeester. Ieder werk dat wordt getoond tijdens Tefaf is vooraf uitgebreid gekeurd door zijn team om de kwaliteit van de getoonde werken te bewaken.

Niet-Westerse Kunst

Tussen de hoogtepunten van dit jaar bevinden zich opvallend veel prachtige werken die niet uit Europa komen. Een Chinese Boeddha uit de 12e eeuw is voor 1,3 miljoen euro te koop bij Gregg Baker. Uit Mexico komt een Venus-beeld van het Chupícuaro volk dat ongeveer 800 duizend euro moet opleveren bij Martin Doustar. Schitterend is ook een masker uit Congo die via een Belgische verzamelaar nu wordt aangeboden in Maastricht (Didier Claes).

Toen koning George IV werd gekroond in 1821 stonden er bij het banket vergulde zilveren schalen op tafel. John Flaxman ontwierp deze schitterende schalen en gebruikte de Griekse mythologie als inspiratiebron. Bij Koopman Rare Art is zo’n vergulde schaal te zien waarop Apollo met de zonnewagen staat afgebeeld. Voor ongeveer 5 miljoen euro kunt u zich de nieuwe eigenaar noemen!

Schilderijen

Nog voor de echte start van de beurs is het schilderij ‘Femme Nue Couchée (Gabrielle)’ van Pierre-Auguste Renoir al verkocht voor ± 10 miljoen euro. Bij de stand van Richard Green staan vader en zoon Camille en Lucien Pissarro centraal: er worden meerdere van hun werken verkocht.

In de categorie oude kunst behoort een 17e eeuws stilleven dat recent werd toegeschreven aan de Italiaan Bartolomeo Cavarozzi tot de hoogtepunten (Robilant + Voena). Het doek moet rond 1 miljoen euro opbrengen. Ook zijn er meerdere werken te koop uit de Spaanse barok, met onder meer een schilderij van Maria met kind van Francisco de Zurbaran.

Randprogramma

Natuurlijk zijn er ook weer veel kunstwerken van Nederlandse kunstschilders te koop op de Tefaf. Een mooi landschap van Jacob van Ruijsdael, een stilleven van Pieter Claesz of portretten van Govert Flinck en Jan Lievens. Er is voor ieder wat wils!

Bezoekers van Tefaf 2019 worden ook getrakteerd op 23 werken uit de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, die in een tijdelijke expositie te zien zijn. Hierbij is onder andere werk van Rembrandt naar Maastricht gekomen, niet om te verkopen, maar gewoon om de kunstliefhebbers nog wat verder te verwennen! Dus ook zonder dikke portemonnaie is een tripje naar Maastricht zeer de moeite waard.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: