Ontzetting in de veilingzaal dit weekend! Vlak nadat een schilderij van Banksy voor ruim 1 miljoen euro is verkocht, versnippert het werk zichzelf. Veilinghuis Sotheby’s stelt ‘te zijn geBanksied’. Maar zijn ze zo onschuldig als ze zeggen? KunstVensters geeft vier redenen waaruit blijkt dat Sotheby’s wist wat er ging gebeuren!
Banksy heeft vlak na de veiling een video op zijn Instagram geplaatst waarin hij de stunt uitlegt. Toen hij het werk maakte in 2006, heeft hij in de lijst een mechanisme ingebouwd waarmee het werk versnipperd kon worden. Mocht het werk dan ooit geveild worden dan kon hij het werk vernietigen.
Banksy
Banksy is een street-art-kunstenaar wiens identiteit onbekend is. Hij schilderde ‘Balloon Girl’ voor het eerst op een muur in 2002 en de afbeelding is sindsdien talloze malen gekopieerd. In 2014 maakte Banksy nog een versie met een Syrisch meisje om aandacht te vragen voor de Syrië-oorlog.

Het werk van Banksy is vaak tijdelijk en verschijnt onverwacht op muren overal ter wereld. Zijn meeste werk is niet gemaakt om te verhandelen of op te hangen in een museum. Hij heeft daarom geen galerie die hem vertegenwoordigd. Dat er tegenwoordig toch steeds vaker Banksy werken op veiling terecht komen, moet één van de redenen zijn geweest voor deze stunt.
Vijf redenen waaruit blijkt dat Sotheby’s er vanaf wist
De ontzetting in veilingzaal was groot dit weekend. Sotheby’s verklaarde verrast te zijn en te kijken wat dit betekent voor de verkoopovereenkomst. Maar was Sotheby’s wel zo verrast? Ik denk van niet en heb daar vier goede redenen voor:
1) Alle werken worden vooraf gecontroleerd
De werken die bij Sotheby’s voor miljoenen worden verhandeld zijn uitgebreid gecontroleerd door specialisten. Het werk wordt hierbij uit de lijst gehaald en uitgebreid geïnspecteerd. De dikke lijst en het versnippermechanisme moeten hier zeker bij zijn opgevallen.
2) Het werk hing in de zaal
Bij de veilingen van Sotheby’s worden kleine schilderijen van achter gehaald op het moment van de veiling en achteraf weer weggebracht. Alleen grote niet-te-dragen werken hangen in de zaal zelf. Het is erg ongebruikelijk om een klein werk in de zaal te hangen. Toch was dit bij Banksy’s werk het geval.
3) Het was het laatste werk in de veiling
Als de onrust van Banksy’s stunt in het midden van de veiling was gebeurd, dan hadden de werken die na de Banksy geveild zouden worden hier last van gehad. Waarschijnlijk hadden de kopers hier over geklaagd. Het is daarom opvallend dat Banksy’s werk het laatste stuk was dat geveild werd die avond.

4) Het mechanisme werd geactiveerd vanuit de zaal
In het publiek zat een man met een plastic zak met daarin een elektrisch apparaat. De man werd na de veiling meegenomen door Sotheby’s personeel. Waarschijnlijk is hij degene die het mechanisme heeft geactiveerd. Maar hoe krijg je in de beveiligde veilingzaal van Sotheby’s een tas met electronica binnengesmokkeld? Waarschijnlijk heeft Sotheby’s dit dus gewoon toegestaan.
Waarde
De nieuwe eigenaar van het werk is een anonieme telefoonbieder uit Zwitserland. Sotheby’s gaat met hem in overleg over de afhandeling van de zaak. Het werk dat hij gekocht heeft, is versnipperd. Maar het stuk heeft meer bekendheid gekregen dankzij de veiling. Experts verwachten daarom dat de waarde ondertussen flink gestegen is. Het is een unieke Banksy, met een uniek stukje veilinggeschiedenis!
Image credit: Casterline Goodman Gallery
Meer kunstnieuws:
Geweldig!