Vincent van Gogh, Caravaggio and Botticelli in de bioscoop

Aerial view of Florence.

Deze zomer is kunst niet alleen te zien in het museum, maar ook in de bioscoop! In vijf kunstfilms worden ‘s werelds meest geliefde kunstenaars en kunstwerken belicht op het witte doek. Op 8 juli gaat de ‘Van Gogh – Of Wheat Fields and Clouded Skies’ in première in het Kröller-Müller Museum en u kan daarbij zijn! KunstVensters mag twee kaartjes weggeven!

Onder de titel ‘Arts in Cinema’ werd afgelopen maand de eerste documentaire over het leven van Caravaggio uitgebracht en sinds deze week draait een film over de kunstroof door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Later deze zomer volgen nog drie nieuwe titels over Vincent van Gogh, Raphael en Botticelli. Hieronder een overzicht van de vijf nieuwe kunstdocumentaires die u de zomer doorhelpen!

Caravaggio – the Soul and the Blood
Sinds mei in de bioscoop
De film vertelt het verhaal van Caravaggio’s kunstwerken met de nadruk op zijn turbulente leven, vol licht en schaduw, contrast en contradicties, geniale ingevingen en wilde uitspattingen, met echo’s van zijn persoonlijke ervaringen in zijn meesterwerken. Caravaggio, een heethoofd met de neiging tot zelfdestructie genoemd, was een revolutionaire kunstenaar en niet altijd even geliefd bij zijn tijdgenoten. Zijn leven (1571 -1610) was een aaneenschakeling van schandalen. Hij reisde heel Italië door op zoek naar succes en fortuin – en wellicht ook naar zichzelf.

Hitler vs Picasso and the others
Sinds juni in de bioscoop
Er zijn twee manieren waarop de Nazi’s hun hand wisten te leggen op roofkunst: door elk spoor uit te wissen van de zogenaamde ‘ontaarde kunst’ en door de brutale, systematische diefstal van klassieke en moderne kunst in heel bezet Europa. 80 jaar zijn verstreken sinds het naziregime de ‘ontaarde kunst’ definitief in de ban deed, middels een tentoonstelling in München in 1937 waarbij deze kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om ‘pure, Arische kunst’ te verheerlijken. Dit was ‘De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst’. Op dat moment begon ook de kunstroof vanuit musea in alle bezette delen van Europa én uit de huizen van verzamelaars en Joden. Meesterwerken werden in beslag genomen, bestemd voor een museum dat Hitler wilde stichten, het Louvre van Linz, een project dat nimmer verder kwam dan de tekentafel. Vele werken verdwenen ook naar Carinhall, een privé residentie van Herman Göring, de andere grote protagonist in deze Europese kunstroof.

Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies
Vanaf 12 juli in de bioscoop
De film vertelt het verhaal over Helene Kröller-Müller die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkende. De briefvorm waarin beiden hun gevoelens uitten lopen als rode draad door de hele film. Als kijker word je niet alleen meegenomen naar de architecturale schoonheid van het Kröller-Müller Museum op de Veluwe, maar voert de kijker ook naar de visuele parels uit de Milanese en Florentijnse Renaissance. Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies is geïnspireerd op  de succesvolle tentoonstelling Tra il Grano e il Cielo (Tussen Korenvelden en Wolkenhemels) in de Basilica Palladiana in Vicenza, Italië, waar 40 schilderijen en 85 tekeningen afkomstig uit het Kröller-Müller Museum werden getoond. Aan de hand van brieven aan Vincents broer Theo, waar de existentiële strijd van de schilder wederom voelbaar is, wordt het verhaal rond deze collectie op buitengewone wijze getoond.

Raphael – the Lord of the Arts 
Vanaf 16 augustus in de bioscoop
Weinig mensen in de kunstgeschiedenis hebben een zó intens en fascinerend leven geleid als Raphael Sanzio. Hij stierf al op 37-jarige leeftijd, maar slaagde er niettemin in om een enorme stempel op de wereld van de kunst te drukken. In een prachtig uitgebalanceerde dialoog tussen historische reconstructies en artistiek commentaar, volgt de film de meest significante momenten van Raphaels leven. Met bijdragen van beroemde kunsthistorici zoals Antonio Paolucci, Vincenzo Farinella en Antonio Natali, wordt het leven en werk van deze kunstenaar nog eens extra verrijkt. De film kent 20 locaties, waarvan er tenminste twee uiterst exclusief zijn, namelijk het Vaticaanse Logge en Kardinaal Bibbiena’s appartement in het Paleis der Apostelen. We zien meer dan 30 kunstwerken, temidden van de beroemdste en meest representatieve werken in Raphaels totale oeuvre.

Msg. Cesare Pasini, Prefect of the Vatican Library.

Botticelli: Inferno
Vanaf 13 september in de bioscoop
Wanneer je de stijl van één van de onbetwiste meesters van de Renaissance, Sandro Botticelli, mengt met de donkere cirkels van de Hel in Dante’s Inferno, is het resultaat een intrigerend plot van dodelijke zonden, gedetailleerde onderzoeken, ontoegangelijke gewelven en ogenschijnlijk onoplosbare enigma’s. Zelfs na vele eeuwen blijven Botticelli’s kunstwerken ons fascineren. Elk jaar trekken zijn beroemdste schilderijen duizenden bezoekers in musea en tentoonstellingen over de hele wereld. Niettemin ligt één van zijn meest innerlijke en mysterieuze tekeningen – wellicht één van de meest significante als we hem willen doorgronden – al jaren opgesloten in de klimaat gecontroleerde gewelven van het Vaticaan. Dit is de tekening die Botticelli wijdde aan Dante’s Inferno, die nu de hoofdrol speelt in een originele en opwindende documentaire.

WIN 2 Kaartjes voor de première vanVan Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies’ op 8 juli in het Kröller Müller museum!

Beantwoord de prijsvraag en WIN 2 kaartjes!

Deze actie liep tot en met 2 juli 2018, het is niet meer mogelijk om deel te nemen. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht. 

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Dank voor al deze filminformatie.

  2. Ton zwartjes schreef:

    Lijkt mijn zeer de moeite waard

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: