Rubens’ portret van geheime homo-liefde van Koning James teruggevonden

Peter Paul Rubens - Portret van Georges Villiers

In Schotland is een portret teruggevonden dat Peter Paul Rubens rond 1625 maakte van Georges Villiers. Het schilderij werd jarenlang aangezien voor een kopie. Maar restauratie en uitgebreid onderzoek van het hout toont aan dat werk van Rubens zelf is. Vanaf donderdag is het werk te zien in Glasgow Museums’ Kelvingrove galerij.

Peter Paul Rubens – The Peaceful Reign of James I

Rubens schilderde het portret van Villiers waarschijnlijk als schets voor een groter schilderij, dat bij een brand in 1949 verloren is gegaan. De vondst biedt de kans om dit verloren schilderij nu alsnog te zien. Omdat het een schets was, is het doek niet helemaal afgemaakt en hebben schilders in de eeuwen erna het doek verder bewerkt. Het schilderij werd door deze overschilderingen lang aangezien voor een kopie. Bij de recente restoratie werd de overschildering samen met vele lagen stof en oud vernis verwijderd, hierdoor kwam het werk van Rubens naar boven.

Expert Ben van Beneden van het Rubenshuis in Antwerpen bevestigt dat het werk een origineel werk van Rubens is. Analyse van het hout laat zien dat het afkomstig moet zijn van rond 1620 en gelijk is aan het hout dat vaker door Rubens werd gebruikt. Ook röntgenanalyse van het schilderij ondersteunt de lezing dat het geen kopie is, maar een originele Rubens.

Het portret van Georges Villeirs werd gevonden door Dr Bendor Grosvenor van het BBC programma Britain’s Lost Masterpieces. Deze televisieserie zal aanstaande woensdag een aflevering wijden aan de vondst en wordt uitgezonden op BBC4 om 22h00. In de documentaire wordt het restauratieproces verder uitgelegd en is te zien hoe het werk werd gevonden.

Apethorpe Palace

Wie was Georges Villiers?

Het schilderij is een portret van de Hertog van Buckingham, Georges Villiers, die een goede vriend was van Koning James I van Engeland. De twee verbleven vaak samen in Paleis Apethorpe. Bij recente restoratie werd zelfs een verboden gang gevonden tussen de slaapkamers van Koning James en Georges Villiers. De vondst bevestigt de vermoedens dat Georges Villiers een seksuele relatie had met Koning James. Koning James had tijdens zijn leven meerdere homoseksuele relaties met onderdanen. Villiers was zijn laatste liefde.

Georges Villiers was een machtige man aan het hof van Koning James en werd zelf minister van Buitenlandse zaken. Zijn bevoorrechte positie en matige resultaten maakte hem niet populair bij het volk. Maar dankzij de koning werd rijk en besteedde veel geld aan kunst. Villiers ontmoette ook Rubens meerdere malen en kocht in 1627 zelfs zijn hele collectie van kopieën van antieke sculpturen. Lang kon Villiers hier echter niet van genieten, want in 1628 werd hij vermoord. Zijn geliefde Koning James was toen al drie jaar overleden.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: