Dit zijn de hoogtepunten van Tefaf 2017!

Annibale Carracci

Morgen opent kunstbeurs Tefaf weer haar deuren en komen kunstliefhebbers van over de hele wereld naar Maastricht om antiek, schilderijen en tekeningen te kopen. Tefaf is de meest exclusieve beurs met schilderijen van oude meesters ter wereld. //Vensters kijkt daarom vooruit naar de hoogtepunten uit het aanbod van 280 kunst en antiekhandelaren!

Gustave Courbet - Effect van Sneeuw
Gustave Courbet – Effect van Sneeuw
Annibale Carracci
Annibale Carracci

Al maanden wordt gesproken over het bijzondere portret van een zwarte vrouw dat Annibale Carraci maakte in 1585. Het werk wordt aangeboden door Tomasso Brothers Fine Art en moet naar verluid zo’n 1-2 miljoen euro opleveren. Het doek is onderdeel geweest van de koninklijke collectie van de Spaanse koning Filips V. Het is een bijzonder tafereel, dat veel vragen oproept. Wie is de zwarte vrouw? Een slaaf? En waarom heeft ze een kostbare tafelklok in haar handen? De koper van dit schilderij heeft veel om over na te denken.

Andere bekende Italiaanse meesters die worden aangeboden zijn een portret van Judith en Holofernes van Guido Reni (Maison d’Art) en meerdere werken van Francesco Guardi (Derek Johns & Dickinson). Ook een werk van Jusepe de Ribera waarop Hercules staat afgebeeld behoort tot de topstukken van 2017 en wordt aangeboden door Fergus Hall.

David Tunick brengt een ets die Rembrandt maakte van een half naakte vrouw, mee naar Maastricht. Het werk werd gemaakt in 1658 in een tijd dat Rembrandt meerdere etsen maakte van vrouwen die deels waren ontbloot. Hoeveel het werk moet opleveren is onbekend, de prijs is op aanvraag.

Bij Tefaf zijn deze week ook vroege werken van Nederland’s meest gevierde schilders te koop. Kunstgalerij Albricht brengt een doek van Vincent van Gogh mee naar Maastricht. Het schilderij toont de Nieuwe Kerk in Den Haag en werd geschilderd door Van Gogh in 1883 voordat hij naar het buitenland vertrok. Van Piet Mondriaan wordt een schilderij van twee hooibergen aangeboden door Haboldt Pictura. Het doek werd gemaakt in 1908 nog voordat Mondriaan de Stijl oprichtte en aan zijn abstracte werken begon.

Pieter Brueghel - Winterlandschap met schaatsers
Pieter Brueghel – Winterlandschap met schaatsers

Een laatste topstuk van de komende Tefaf dat niet onvernoemd mag blijven is een prachtig winterlandschap van Pieter Brueghel de jongere. Voor een vraagprijs die in de miljoenen loopt, biedt galeriehouder De Jonckheere dit werk aan. Het schilderij werd ooit door Hitler werd buitgemaakt voor zijn Führermuseum in Linz. Dezelfde galerie biedt dit jaar ook een schilderij aan van zijn broer Jan Brueghel de oudere waarop reizende handelaren in een landschap te zien zijn.

Tefaf zal ook dit jaar weer bezocht worden door tienduizenden mensen, waaronder rijke kunstkopers, museumdirecteuren en handelaren. Maar gelukkig is er ook ruimte voor de vele gewone nieuwsgierigen die Tefaf bezoeken om de kunst te bekijken. Voor 40 euro is iedereen welkom in MECC in Maastricht. Naast schilderijen zijn er ook tekeningen, boeken, antiek, foto’s en sieraden te koop.

TEFAF
MECC, Maastricht
10-19 Maart 2017

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: