Kunst Nieuws

Opnieuw grote vernielingen door IS in Palmyra

Het amfitheater van Palmyra met op de achtergrond het tetrapylon
Het amfitheater van Palmyra met op de achtergrond het tetrapylon

Deze week werd bekend dat IS opnieuw grote vernielingen heeft aangericht aan de oude Romeinse stad bij Palmyra. Satellietbeelden laten zien dat het beroemde ‘Tetrapylon’ is opgeblazen en dat er grote beschadigingen zijn aan het amfitheater. Kan het Syrische leger de stad snel heroveren om verdere schade te voorkomen?

Enkele maanden geleden schreven we over de drie grootste verwoestingen van IS in Syrië en Irak. De Syrische regeringstroepen hadden op dat moment Palmyra heroverd, waardoor de schade goed zichtbaar was. Sindsdien is er veel gebeurd. Toen de regeringstroepen probeerden Aleppo in te nemen, bleef Palmyra verzwakt achter. Bij een nieuw offensief heeft IS hiervan gebruik gemaakt en Palmyra opnieuw ingenomen. Hierdoor zijn de Romeinse oudheden opnieuw in verkeerde handen.

Tetrapylon en Amfitheater
Rond de kerstdagen heeft IS opnieuw verwoestingen aangericht op het Romeinse erfgoed. Hierbij is het Tetrapylon volledig opgeblazen. Het tetrapylon was één van de meest markante restanten van de stad en werd door de Romeinen gebouwd op de belangrijkste verkeerskruising van de stad. Op iedere hoek van dit kruispunt waren vier kolommen neergezet, hiervan is nu nauwelijks iets over.

palmyra-verwoestingen

Ook werd er door IS schade aangebracht aan het amfitheater. Omdat het gebied nog steeds in de handen van IS is, kan niet goed bepaald worden waar de precieze schade uit bestaat. We zijn volledig afhankelijk van satellietbeelden en verhalen van mensen ter plaatse om er achter te komen wat er nog overeind staat.

Schade in Nimrud
Schade in Nimrud

Nimrud
In het vorig artikel beschreven we ook de schade in Nimrud en Nineveh. Destijds waren deze gebieden nog in IS-handen, maar ondertussen zijn deze gebieden bevrijd. De schade van IS in deze Iraakse gebieden blijkt nog veel groter dan eerder gedacht. Oudheden zijn opgeblazen en volledig plat gebulldozerd. Vertegenwoordigers van UNESCO zijn nu ter plaatse om de schade op te nemen. Het is op dit moment erg moeilijk te zeggen in hoeverre schade hersteld kan worden.

In musea wereldwijd wordt ondertussen veel aandacht besteed aan de schade in Syrië en Irak. In Parijs is op dit moment in het Grand Palais een grote videoprojectie van enkele oudheden te zien en in het Louvre Lens is een grote tentoonstelling over Mesopotamië te zien. Een replica van één van de triomfbogen uit Palmyra reist de hele wereld rond en werd neergezet in onder meer Londen en New York. Kunstliefhebbers proberen zo wereldwijd aandacht te blijven vragen voor de schade.

Blikvangers.008 Bent u ook altijd zo nieuwsgierig na die korte berichtjes in de krant? //Vensters geeft regelmatig het grotere verhaal bij het kunstnieuws uit de krant. Mooie anekdotes en uitgebreide achtergrondinformatie ondersteund door duidelijke afbeeldingen. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste bijdragen! Kunstgeschiedenis - Assyrische Kunst

0 reacties op “Opnieuw grote vernielingen door IS in Palmyra

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: