Op koninklijk bezoek in het Mauritshuis

Johannes Vermeer - de Muziekles (Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016)

Het Mauritshuis heeft dit najaar de Hollandse meesters van de Queen te gast. Het zijn schilderijen die al zolang in bezit zijn van Elizabeth en haar voorvaderen, dat ze onderdeel zijn geworden van het koninklijke huishouden. Een unieke kans dus om kennis te maken met de schilderijen van Steen, Hooch en Vermeer die normaal op Buckingham hangen. Ben jij klaar voor een koninklijk bezoek?

Stel je voor dat je bij de Britse Queen op bezoek mag. Je wordt ontvangen op Buckingham palace. Een vriendelijke royal guard heet je welkom bij binnenkomst en daarna moet je wachten in een luxueuze wachtkamer. Zie je het voor je? Rode tapijten op de vloer, kleurrijk behang aan de muur en boven de marmeren schouw een schilderij van Anthony Van Dyck. Alleen al de stoel waarop je zit is bijzonder, want normaal zie je deze stoelen alleen in musea. Het wachten tot je binnen mag komen, is op deze manier al een belevenis.

Jan Steen - het Driekoningenfeest en de Koning drinkt (Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016)
Jan Steen – het Driekoningenfeest en de Koning drinkt (Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016)

Op bezoek bij de Queen

Hoe zou het zijn om de Queen te zien? De spanning bouwt langzaam op, want je wil een goede indruk maken! Zul je wel onthouden dat je haar moet aanspreken met “Your Majesty”? En denk je om de ‘no-touch-rule’; je mag de koningin niet aanraken! Ondertussen ben je ook benieuwd hoe het zal zijn om haar te ontmoeten. Je hebt van anderen gehoord dat ze erg onder de indruk van haar waren.

In het Mauritshuis kan je dit najaar zelf op koninklijk bezoek gaan, want het museum heeft de Nederlandse meesters van de Engelse Royal Collection te gast. Het zijn veelal schilderijen die al tientallen jaren de paleismuren niet verlaten hebben. Prinses Catherine (Kate) kwam zelfs persoonlijk een kijkje nemen in het Mauritshuis om te zien hoe de collectie in Nederland getoond wordt. Omdat het zo’n bijzonderheid is dat deze werken in Nederland te zien zijn, is het bezoek aan de collectie misschien wel vergelijkbaar met een visite aan de koningin.

Royal Collection in het Mauritshuis, Den Haag - Fotograaf: Ivo Hoekstra
Royal Collection in het Mauritshuis, Den Haag – Fotograaf: Ivo Hoekstra

Op bezoek in het Mauritshuis

Je wordt ontvangen in het recent verbouwde Mauritshuis en koopt een kaartje bij een vriendelijke medewerker van het museum. Eerlijk is eerlijk, de wachtruimte is wat minder luxueus dan in Buckingham palace. Geen dure stoelen of mooie tapijtjes hier, het decor wordt gevormd door een simpel afzetlint. Maar wachten zul je! Zo’n driekwartier bij mijn bezoek op een zaterdagmiddag. Maar net als bij de Queen bouwt de spanning langzaam op, want je bent toch benieuwd hoe het binnen zal zijn.

Pieter de Hooch - Kaartspelers in een Zonnige Kamer (Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016)
Pieter de Hooch – Kaartspelers in een Zonnige Kamer (Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016)

Eenmaal binnen kom je in twee ruimtes die wat klein aandoen. Zou dat bij de Queen ook zo zijn? Dat het toch kleiner is dan je verwacht? In totaal zie ik in het Mauritshuis 22 schilderijen. Er zijn topwerken van Adriaen van Ostade, Johannes Vermeer en Pieter de Hooch. De nadruk ligt op genrekunst, waaronder maar liefst vijf schilderijen van Jan Steen. Een ondeugend kijkje in de slaapkamer waar een vrouw zit zich uit te kleden, maar ook een reeks schilderijen met chaotische herbergen. Maar het mooiste schilderij van de tentoonstelling is van Pieter de Hooch. Het van boven invallende licht op een groepje kaartspelers, de bediende die komt aanlopen, het geeft precies die intieme sfeer waardoor je je afvraagt wat de verhouding tussen de personen is.

Als ik uitgekeken ben, weet ik het zeker, een bezoek aan het Mauritshuis is precies als een bezoek aan Queen Elizabeth op Buckingham Palace. Het was lang wachten voordat ik naar binnen mocht. Maar eenmaal in de zaal, was ik onder de indruk van de schilderijen en ging het veel sneller voorbij dan ik vooraf had gedacht. Ik heb me netjes gedragen, want ik heb me gehouden aan de no-touch-rule. Alleen de beveiliger keek een beetje vreemd toen ik hem aansprak met ‘Your Majesty’….

Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection
Mauritshuis, Den Haag
t/m 8 januari 2017

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: