Gestolen schilderijen Van Gogh teruggevonden bij Maffiabaas

Vincent van Gogh - Zeegezicht bij Scheveningen

Bij een inval bij Napolitaanse maffiabaas Raffaele Imperiale zijn twee schilderijen teruggevonden die in 2002 werden gestolen in het Vincent van Gogh Museum. De werken Zeegezicht bij Scheveningen en het Uitgaan van de Hervormde Kerk in Nuenen behoren tot de vroege werken van Vincent van Gogh. De werken komen zo snel mogelijk terug naar Nederland.

Diefstal Van Gogh

Bij een diefstal in 2002 klommen twee dieven via een ladder door het raam van het Van Gogh Museum en ontvreemdden de twee schilderijen. De schilderijen waren niet verzekerd. In 2005 werden twee Nederlandse mannen veroordeeld voor de kunstroof, maar de schilderijen werden nooit teruggevonden. Hoe de werken bij de Italiaanse maffiabaas terecht zijn gekomen is onbekend.

Rafaelle Imperiale is de leider van de Cammora maffiaclan, die bekend is van de televisieserie Gomorra. Imperiale werd afgelopen januari opgepakt. Bij onderzoek naar zijn bezittingen kwam de Italiaanse politie in een klein huisje aan de Italiaanse kust een kluis tegen. In deze kluis werden onverwacht de twee schilderijen van Vincent van Gogh gevonden.

Vincent van Gogh - het Uitgaan van de Hervormde Kerk in Nuenen
Vincent van Gogh – het Uitgaan van de Hervormde Kerk in Nuenen

Van Gogh Museum
Directeur Axel Rüger is opgetogen over de onverwachte vondst van de Italiaanse justitie. Rüger rekende er na 14 jaar al bijna niet meer op dat de werken ooit teruggevonden zouden worden. Hij vertelt dat de schilderijen van grote kunsthistorische waarde zijn: ‘Zeegezicht bij Scheveningen is het enige schilderij in de museumcollectie uit Van Goghs periode in Den Haag (1881-1883). Het is één van de slechts twee zeegezichten die hij in zijn Nederlandse jaren schilderde en is een belangrijk voorbeeld van Van Goghs vroegste schilderstijl waarin hij zich al heel eigenzinnig toonde.’

‘Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen is een klein doek dat Van Gogh begin 1884 schilderde voor zijn moeder. Afgebeeld is de kerk van de Nederlands Hervormde Gemeente in het Brabantse Nuenen, waaraan Van Goghs vader verbonden was als predikant. In 1885, na de dood van zijn vader, nam Van Gogh het doek opnieuw ter hand en voegde de kerkgangers op de voorgrond toe, waaronder vrouwen met een omslagdoek die gedragen werd in tijden van rouw. Mogelijk is dit een verwijzing naar de dood van zijn vader.’

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: