Dismaland: Amusement volgens Banksy

Lange rijen staan er is deze maand voor een oud standzwembad aan de Britse kust. Street Art kunstenaar Banksy heeft hier afgelopen week een amusementspark geopend, waar bezoekers ‘het sprookje’ van de harde echte wereld kunnen ervaren. Vluchtelingen in roeiboten, zware beveiliging en een aangereden koets van Assepoester, zijn zomaar een paar van de attracties. Welkom in het Dismaland van Banksy!

Banksy is vooral bekend van zijn graffiti art en het feit dat zijn identiteit nog altijd verborgen is. Maar deze keer is Banksy’s kunst niet gewoon op straat te zien. Slechts 4000 gelukkige mensen mogen dagelijks naar binnen in Dismaland. Samen met 50 andere kunstenaars heeft Banksy hier een uniek project neergezet. Een karikatuur van de Westerse samenleving, die aandacht vraagt voor de sociale problemen van nu, maar uiteraard met een vleugje donkere Banksy humor.

Zo worden bezoekers al bij de poort onderworpen aan een zogenaamde veiligheidscontrole, waarin chagrijnige veiligheidsbeambten je bezittingen screenen. Het is tekenend voor het hele park. Alle medewerkers die er rondlopen zijn onderdeel van de ervaring, acteurs in het land van Banksy. Er wordt zelfs gezegd dat de lange rijen voor het park onderdeel zijn van de ervaring.

Binnen in het park, tref je een vervallen kasteel dat uiteraard gebaseerd is op het beroemde kasteel van Doornroosje uit Disneyland. Alle attracties binnen hebben een twist. Zo zijn de op afstand bestuurbare bootjes, bootjes vol vluchtelingen geworden, een direct verwijzing naar het Europese vluchtelingen probleem.

Zelfs de meer sprookjesachtige taferelen in het park krijgen een twist. Zo is er een beeld van de koets van Assepoester die verongelukt. Niemand schiet haar te hulp, maar er staan wel talloze paparazzi fotografen om heen om alles vast te leggen. Maar buiten dit ‘pretpark-achtige’ werken, is er ook gewoon veel kunst te zien van Banksy zelf en ongeveer 50 collega’s waaronder Damien Hirst.

Dismaland is een typisch voorbeeld van hoe Banksy vindt dat je naar kunst moet kijken. Kunst komt volgens Banksy slecht tot zijn recht in een museum, maar zou onderdeel moeten zijn van het dagelijks leven. Slechts een maand lang kunnen bezoekers het park van Banksy bezoeken in Weston-super-Mare. Eind september worden de deuren voor goed gesloten.

Kaartjes zijn vooraf te reserveren a 3 pond per stuk, of op de dag zelf te koop aan de poort. Maar wees gewaarschuwd, er mogen slechts 4000 mensen per dag naar binnen. 

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie