#Moving People – de vluchtelingen van Amsterdam en Den Haag

In een week dat de wereld werd opgeschrikt door een foto van een verdronken jongetje in de Middellandse zee, worden Amsterdam en Den Haag overspoeld met 10.010 vluchtelingen. Het kunstenaarscollectief Power of Art House heeft ruim 10.000 miniatuur beeldjes gemaakt van vluchtelingen die symbool staan voor de vluchtelingenproblematiek wereldwijd. Maak kennis met Lin, Remy, Arjuman en vele anderen….

Remy en Lin, in 1994 gevlucht uit Rwanda
Remy en Lin, in 1994 gevlucht uit Rwanda

Op basis van de verhalen van 10 vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen, heeft Power of Art House 10 beeldjes ontworpen. Met behulp van sociale werkplaats Pantar zijn de beeldjes vervolgens in gips gegoten en beschilderd. In totaal meer dan 10.000 van deze beeldjes zijn nu over Amsterdam en Den Haag verspreid. Mensen wordt gevraagd foto’s te maken als ze een beeldje tegenkomen en deze foto’s te delen op Twitter, Facebook en Instagram.

Het vluchtelingen probleem is actueler dan ooit, nu dagelijks duizenden vluchtelingen vanuit Syrië Europa proberen te bereiken. Maar de vluchtelingen zijn een fenomeen van alle tijden, voor de het maken van de beeldjes werden onder meer vluchtelingen uit Rwanda (Lin & Remy, 1994) en Ethiopië (Helen, 2011) gevraagd. Ze staan niet alleen model voor de beeldjes, maar vertellen ook hun persoonlijke verhaal op de website www.movingpeople.nu.

#movingpeople
#movingpeople

De beeldjes beginnen zich ondertussen door heel Nederland te verspreiden. Naast Amsterdam en Den Haag, zijn ze ook al in Delft en Haarlem gezien. In totaal zijn er 10.010 gemaakt en verspreid. Power of Art House hoopt hiermee de 60 miljoen vluchtelingen die er op dit moment wereldwijd zijn, een gezicht te geven.

Deze ‘street art’ van Power of Art House raakt een actueel en maatschappelijk thema. Na alle aandacht die er deze week al ontstaan dankzij de foto van de verdronken peuter en de vele bekende Nederlanders die hun steun hebben uitgesproken, zal deze actie misschien het volgende stapje zijn in de publieke bewustwording. De politiek staat onder grote druk om met oplossingen te komen.

Heeft u de #movingpeople ergens gezien? Deel het met ons in de reactie ruimte!
www.movingpeople.nu – foto’s via Nadiah Zuur

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie