Woont Nefertiti in ‘het achterhuis’ van Toetanchamon?

De Grafkamer van Toetanchamon

Honderd jaar na de ontdekking van het graf van Toetanchamon door Howard Carter claimt Dr. Nicholas Reeves dat hij een geheime deur heeft gevonden die 100 jaar verborgen heeft gezeten. Op basis van recent vrijgegeven scans van het pleisterwerk in de grafkelder, denkt Reeves de vormen van een dichtgemetselde doorgang te herkennen. Reeves claimt dat achter de verborgen deur het graf van koningin Nefertiti verborgen zit. Als Reeves gelijk heeft, is dit de grootste Egyptische ontdekking in 100 jaar!

Het Masker van Toetanchamon
Het Masker van Toetanchamon

Howard Carver ontdekte in 1922 het graf van jonge farao Toetanchamon. Mede door de vondst van het spectaculaire gouden masker en de grote media aandacht voor de ontdekking, ontstond er een nieuwe golf van aandacht voor het oude Egypte in het begin van de 20e eeuw. De tombe bestond uit een lange trap naar beneden, een voorkamer met religieuze voorwerpen, een zijkamer, een schatkamer en een kleine grafkamer. De grafkamer was uitzonderlijk klein, zodat er op de lange zijde maar 30 cm tussen het graf en de muren overbleef.

De grafkamer van Toetanchamon was rijk versierd met fresco’s waarop zijn rouwstoet was afgebeeld. Het graf zelf bestond uit 8 lagen: 3 doodskisten in een granieten sarcofaag met daaromheen 4 schrijnen die gemaakt waren van verguld hout. Ondanks dat het gehele onderzoek naar het graf van Toetanchamon ruim 10 jaar in beslag nam, werden er geen sporen van extra kamers aangetroffen.

Scans
De laatste 10 jaar is er weer veel aandacht voor het graf van Toetanchamon omdat de conditie door het toerisme achteruit is gegaan. In 2007 werd de mummy van Toetanchamon uit het graf gehaald en verplaatst naar een glazen kist waarin het klimaat beheerst kan worden. Ook wordt er hard gewerkt aan een replica van de grafkamer die door toeristen bezocht kan worden, zodat het echte graf kan worden afgesloten en van verder verval kan worden gered. Mede hiervoor zijn recent scans gemaakt van het pleisterwerk op de muren.

Toetanchamon.001
Scans van de Noordmuur

Voor onderzoek zijn deze hoogdefinitie scans nu vrijgegeven. Egyptoloog Nicholas Reeves heeft de scans uitgebreid bestudeert. Hij denkt zowel op de noordmuur als op de westmuur onregelmatigheden te zien die wijzen op een doorgang. Hij vermoedt dat er achter de westkant nog een opslagkamer ligt. Maar dat de noordmuur toegang geeft aan een tweede grafkamer! Het graf van koningin Nefertiti!

Nefertiti
Nefertiti

Nefertiti
Nefertiti was de vrouw van farao Akhenaten, de vader van Toetanchamon. Lang werd gedacht dat Nefertiti mogelijk de moeder was van Toetanchamon, maar recent DNA onderzoek wees uit dat dit niet klopt. Toetanchamon’s moeder was een zus van zijn vader. Nefertiti was lange tijd koningin en een van de meest machtige vrouwen uit de geschiedenis van het oude Egypte. Akhenaten en Nefertiti deelden de macht grotendeels samen. Tegenwoordig kennen we Nefertiti het best dankzij haar borstbeeld dat in 1912 werd opgegraven in de studio van kunstenaar, Thutmose. Het werd Egypte uit gesmokkeld en is tegenwoordig te zien in Berlijn.

Het graf van Nefertiti is nog altijd niet gevonden en Nicholas Reeves denkt nu dat haar grafkamer achter de kamer van Toetanchamon ligt. Hij heeft hiervoor meerdere argumenten. De beschilderingen van de noordmuur (waar de doorgang zou moeten zitten) is later aangepast. Alle andere muren hebben een geheel gele achtergrond, met daaroverheen andere dingen geschilderd. De noordmuur echter heeft een witte achtergrond met figuren erop. Pas in een later stadium is geel om de figuren heen geschilderd. Reeves meent bovendien in de figuren Nefertiti te herkennen. Hij claimt dus dat deze muur oorspronkelijk voor Nefertiti is geschilderd en pas later is aangepast toen Toetanchamon in dezelfde grafkelder kwam te liggen.

Overeenkomst tussen de muurschildering en een beeld van Nefertiti
Overeenkomst tussen de muurschildering en een beeld van Nefertiti

Toetanchamon overleed namelijk erg jong en plotseling. Er was waarschijnlijk dus geen grafkelder voor zijn dood voorbereid, zoals voor de meeste farao’s wel het geval was. Reeves denkt dus dat hij daarom in de bestaande grafkelder van Nefertiti is gelegd, die natuurlijk wel wat verder is aangepast en vergroot. Zijn grafkamer zou oorspronkelijk onderdeel zijn geweest van de voorkamer van het graf van Nefertiti. Dit verklaart ook waarom je vanuit de trap naar rechts moet om het graf te bereiken. Normaal zouden mannen namelijk links vanaf de trap worden begraven. Ook zou dit verklaren waarom de kamer zo klein is.

Dr. Reeves roept Egypte nu op om opnieuw de grafkelder van Toetanchamon te gaan onderzoeken. Hij hoopt in ieder geval aan te kunnen tonen dat er twee extra kamers verborgen zitten in het complex. Wie weet wordt op deze manier 100 jaar na de ontdekkingen van Howard Carver een extra hoofdstuk aan de geschiedenis van Toetanchamon toegevoegd. En wie weet vinden we zo achter een verborgen deur het graf van Nefertiti!

Wordt vervolgd…..

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: