Zonnebloemen als Troost voor MH17

Bas Meeuwse – Zonnebloemenboeket

Zonnebloemen geven veel mensen een vakantiegevoel. Uitgestrekte velden in het zuiden van Frankrijk, doen je denken aan wijn en kaas, tenminste tot afgelopen jaar. Toen op 17 juli 2014 vlucht MH17 neerstortte in een veld vol zonnebloemen, werden zonnebloemen het symbool van nationale rouw. Een boeket van deze zonnebloemen hangt tegenwoordig in 200 woningen van nabestaanden.

Nieuwsuur cameraman Joris Hentenaar reisde in juli afgelopen jaar naar de rampplek in Oekraïne om verslag te doen van het drama met vlucht MH17. Hij trof de wrakstukken van het neergeschoten toestel middenin een veld met zonnebloemen. Tijdens zijn verblijf in Oekraïne, kreeg de ramp met MH17 een persoonlijke dimensie toen hij hoorde dat een goede vriend tot de slachtoffers behoorde.

Hij vroeg daarom kunstenaar Bas Meeuwse om een kunstwerk te maken voor hem en de familie van zijn omgekomen vriend. Hij verzamelde hiervoor bloemen op de rampplek en verzond deze naar Nederland. Meeuwse fotografeerde de bloemen en componeerde de losse afbeeldingen in een boeket met photoshop. Zo ontstond het Zonnebloemenboeket in de stijl van de 17e eeuwse Hollandse meesters, nu niet geschilderd maar als fotografische compositie.

Cockpit van het toestel in een veld met zonnebloemen – Foto: ANP

Zeeuwse probeerde er geen somber portret van te maken, maar zette de bloemen in het water om ze verder te laten uitkomen. Hierdoor kon hij dezelfde bloem in meerdere groeistadia gebruiken. Zo zijn de hangende en de bloeiende zonnebloem in het boeket dezelfde zonnebloem. De vaas die hij gebruikte is ingesmeerd met aarde van de rampplek.

Het initiatief voor het Zonnebloemboeket werd zo goed ontvangen dat dankzij stichting Slachtofferhulp alle nabestaanden een exemplaar van dit kunstwerk wordt aangeboden. Er zijn er ondertussen meer dan 200 verstuurd. Het kunstwerk is zo een symbool geworden van de troost en verbondenheid van de familieleden van de slachtoffers.

Zonnebloemen in museum Jan van der Togt – Foto: ANP

Museum Jan van der Togt in Amstelveen zal de komende tien dagen onderdak bieden aan een tentoonstelling rondom dit kunstwerk. Hiervoor zijn 5000 zonnebloemen in het museum gezet, om de slachtoffers van de ramp met MH17 te herdenken. Het museum zal in deze periode volledig gratis te bezoeken zijn. Het is bijzonder hoe een stralende bloem als de Zonnebloem, het symbool van worden van nationale rouw. Het Zonnebloemenboeket toont dat kunst mensen kan verbinden.

Monument MH17 – Zonnebloemenboeket
Museum Jan van der Togt, Amstelveen
t/m 26 juli 2015

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie