Astronomische prijzen…. Dit is de kunstcollectie van Qatar!

Paul Gauguin - Nafea faa ipoipo

De kunstwereld stond even op z’n kop deze week, toen bekend werd dat een schilderij van Paul Gauguin voor 300 miljoen dollar verkocht was. Nog nooit was er zo’n hoog bedrag voor een schilderij betaald. Ondanks dat officieel niet bekend is gemaakt wie de koper van het schilderij is, werd al snel duidelijk dat het doek door Qatar gekocht was. Het is de zoveelste aankoop voor een topbedrag door Qatar binnen korte tijd. Wat zijn de plannen van dit kleine oliestaatje? En waar blijven de schilderijen?

Paul Gauguin bracht in de jaren 1890 een tijd door op Tahiti en maakte verschillende schilderijen van Polynesische vrouwen. Deze werken behoren nu tot Gauguin’s meest geliefde schilderijen en hangen met name in Amerikaanse musea. Nafea af opoipo toont twee polynesische meisjes en was in privébezit van een oud Sotheby’s medewerker, die het in bruikleen had gegeven aan het Kunstmuseum van Basel. Deze week werd bekend dat het werk voor bijna 300 miljoen euro is verkocht aan Qatar.

Kunstcollectie van Qatar

De rijke koninklijke familie van Qatar heeft de afgelopen paar jaren astronomische bedragen uitgegeven aan kunst om een veelzijdige collectie op te bouwen van Westerse kunst. Er worden alleen werken van hoge kwaliteit gekocht en het zwaartepunt van de verzameling ligt op post-impressionistische kunst tot en met heden. Alleen al in 2013 werd er meer dan een miljard euro uitgegeven aan schilderijen.

Algemeen wordt aangenomen dat hiermee een collectie wordt opgebouwd voor Qatar Museums dat zichzelf ten doel heeft gesteld om een van de leidende musea ter wereld te worden. Qatar Museums werd pas in 2005 opgericht, maar omvat ondertussen meerdere musea in Qatar die zich met name richten op Arabische kunst, cultuur en archeologie. Op dit moment wordt er ook gebouwd aan een groot national museum over de cultuur en geschiedenis van de regio. Tot op heden zijn er geen plannen bekend gemaakt voor een groot museum voor Westerse kunst, maar het aankoopbeleid van Qatar laat zien dat dit slechts een kwestie van tijd is.

Overzicht van de Duurste Aankopen

Geheimzinnigheid

In 2012 werd voor 250 miljoen dollar de Kaartspelers van Cézanne gekocht, op dat moment de duurste prijs ooit voor een kunstwerk betaald. Maar ook toen werd niet bekend gemaakt dat Qatar de koper was en sindsdien is het werk nog niet in Qatar tentoongesteld. Maar het blijft niet bij deze aankopen. Vorig jaar werd Mont Saint Victoire voor ruim 100 miljoen dollar gekocht van een museum in Detroit en een vroeg werk van Pablo Picasso (Kind met een Duif) voor 75 miljoen dollar. Eerder al werden op veilingen een studie van Paus Innocentius X van Francis Bacon (50 miljoen), een Rockefeller Rothko (bijna 100 miljoen) en verschillende werken van Damien Hirst gekocht.

Maar de laatste jaren is het aankoopbeleid van Qatar veranderd. In plaats van zich te roeren op veilingen, waar aankopen opvallen en snel bekend worden, richten de Qatari hun pijlen nu op privé-verkopen. Hierdoor kunnen ze zonder veel ruchtbaarheid schilderijen aankopen. De paar keer dat bekend wordt dat Qatar een doek heeft aangekocht, is dus waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Achter de schermen wordt gebouwd aan een indrukwekkende collectie van moderne en hedendaagse kunst.

Dat het menens is, blijkt ook uit het personeelsbeleid. Twee oud topmedewerkers van Christie’s zijn ondertussen in dienst van Qatar Museums. Maar tot op heden blijven de aankopen van Qatar allemaal achter de schermen en worden ze niet in musea getoond. Het is slechts een kwestie van tijd dat dit zal veranderen en dat Qatar een nieuw museum gaat aankondigen, een museum voor Westerse kunst. Ongetwijfeld zal hiervoor een nieuw spectaculair gebouw worden neergezet om bezoekers van over de hele wereld te trekken. Ze proberen van Qatar een toeristische trekpleister te maken met een museum dat kan wedijveren met de Tate, het Centre Pompidou en het Museum of Modern Art. En met de gigantische bedragen die Qatar kan besteden, zal dat ze met gemak lukken. Geen enkel ander museum heeft dezelfde financiële mogelijkheden.

Vliegt u straks ook naar Qatar om dit alles te gaan bekijken?

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: