Kunst Nieuws

BOEK: Het Religie van Dennis de Bel

Eerder dit jaar was er een overzichtstentoonstelling van de jonge design kunstenaar Dennis de Bel in Rotterdam. Naar aanleiding van dit eerste overzicht van de ontwikkeling van deze kunstenaar, is er nu een boek uitgegeven met alle hoogtepunten uit het oeuvre van De Bel. Hoe woordgrappen kritiek kunnen leveren op de hedendaagse maatschappij: A Very Hard Cover Book van Dennis de Bel.

ZXX lettertype in A Very Hard Cover Book
ZZX lettertype in A Very Hard Cover Book

“A very hard cover book” is een paperback boekje dat is vastgelijmd op een piepschuimen onderkant en ingepakt in een kartonnen doos. Het piepschuim en de doos vormen zo de bescherming van het boek, zoals een hardcover ook zou doen. Het is een typisch voorbeeld van hoe Dennis de Bel tegen de wereld aankijkt. Hij stelt kritische vragen over gebruiksvoorwerpen en materialen en vertaalt dit met een knipoog in een design object. Zo ook met deze cover die het boek beter beschermt, maar tegelijktijd vrij onhandig is bij het lezen. Voor de titels en paginanummers in het boek kiest Dennis de Bel het ZZX lettertype. Dit is een reactie op de recente NSA spionagepraktijken. ZZX is namelijk niet te lezen voor automatische herkeningsoftware, terwijl het menselijk brein het wel kan begrijpen.

In het boek wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste werken die Dennis de Bel maakte en omvat een periode van ongeveer 7 jaar (2007-2014). Op de omslag staat een foto van een bijbel waarop de letters B en IJ zijn doorgestreept, zodat “DE BEL” overblijft. Natuurlijk grappig gevonden, het boek is de bijbel van het werk van Dennis de Bel.

Woordgrappen
Het religie van de Bel blijkt in de eerste jaren van zijn carrière nogal flauw geweest te zijn. De god uit DE BIJBEL (de Bel zelf?) lijkt nogal dol op woordgrappen. Een USB-‘stick’ gemaakt van een tak, een pick-up van beton (brick-up), een Mijsje ofwel roze ijsje in een M-vorm, een floppy-diskman (floppy aflezer met koptelefoon), het zijn voorwerpen die even een lach op je gezicht toveren. Maar allemaal zijn ze een beetje flauw en missen inhoud.

Is het dan alleen maar flauwekul? Gelukkig niet, onder de vele geintjes komt regelmatig een laag van maatschappijkritiek tevoorschijn die zich met name richt op de nieuwe media. Een goed voorbeeld is het werk “copyright 2010”. Hierin liet de Bel een vliegtuig door de luchtvliegen met de tekst ©Google 2009, een verwijzing naar Google maps waarin altijd onder in beeld een copyright teken staat. Het is natuurlijk vreemd dat Google claimt copyright te hebben op onze omgeving. Ook neemt het werk de term “realiteit” onder de loep. Zijn de foto’s op Google maps wel de realiteit? Worden deze momentopnames meer realiteit dan de werkelijkheid?

iPhone hoesjes in A Very Hard Cover Book
iPhone hoesjes in A Very Hard Cover Book

Kunst of design?
Interessant is ook de reeks recente werken die De Bel maakte over de iPhone. Apple staat bekend om zijn hoogwaardige design producten. Hun vormgeving is een voorbeeld voor talloze merken. Toch wordt deze vormgeving constant tenietgedaan door allerlei bedoelde en onbedoelde aanpassingen door gebruikers. Neem nou de talloze beschermhoesjes die op de markt zijn of de vele telefoons die barsten in hun scherm hebben na een val. De Bel levert hierop ironisch commentaar door te komen met een iPhone-sticker om je scherm te beschermen waarop een barst is getekend of door een keramieken hoesje te ontwerpen voor de iPhone.

“A Very Hard Cover Book” toont het overzicht van een jonge design kunstenaar die de juiste toon heeft gevonden voor humoristische kritiek op design en gebruiksvoorwerpen. De Bel moet uitkijken niet te vervallen in flauwe woordgrappen. Dit maakt zijn werk plat en oninteressant. Zodra zijn ontwerpen maatschappelijk kritische vragen stelt, heeft het direct relevantie en laat het mensen stil staan bij de wereld om zich heen.

A Very Hard Cover Book
WORM / Dennis de Bel
Verkrijgbaar via http://www.bol.com of http://www.worm.org

Kunst Boeken

1 reactie op “BOEK: Het Religie van Dennis de Bel

  1. Die sticker ken ik nog. Heb ik ook gehad.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: