Verloren paneel Lam Gods bij Belgische ex-minister?

De Vlaamse krant de Standaard opent dit weekend met een bijzonder bericht. Het verloren paneel ‘de rechtvaardige rechters’ dat onderdeel is van het wereldberoemde Lam Gods van Jan van Eyck zou mogelijk in het bezit van de familie van oud-minister August de Schryver. Via een tussenpersoon zou het werk bij het bisdom van Gent zijn aangeboden. Een decennia-lange zoektocht krijgt een nieuw hoofdstuk…

Jan van Eyck – Lam Gods

Vorig jaar vertelde Vensters het verhaal van het de verdwenen panelen van Lam Gods van Jan van Eyck in een uitgebreid blogbericht. In het kort zit het mysterie ongeveer zo in elkaar. In april 1934 werden twee panelen uit het wereldberoemde Lam Gods gestolen uit de Sint Bavo Kathedraal in Gent. Drie weken later werd een paneel weer terugbezorgd, met de mededeling dat de tweede ook terug zou komen als er 1 miljoen frank zou worden betaald. Sindsdien is het paneel zoek en zijn er talloze theorieën over waar het werk gebleven zou kunnen zijn.

Jan van Eyck – de Rechtvaardige Rechters

De Standaard voegt daar nu een nieuwe hypothese aan de lange lijst verhalen toe. In 2011 zou een oude man het bisdom hebben benaderd dat hij wist dat een familie het paneel in zijn bezit had. Hij was een tussenpersoon van de familie. Zij wilden het werk graag terug geven aan de kerk, maar zonder in opspraak te raken. Daarom werd afgesproken dat de familie het paneel bij de garage van de bisschop zou neerzetten en dan anoniem zou bellen. De bisschop zou dan de politie verwittigen en zorgen dat alles wat nodig was gebeurde. Maar weken gingen voorbij en de bisschop werd nooit gebeld.

Totdat de bisschop 6 maanden gelden opnieuw gebeld werd, deze keer door een jonger persoon. De familie zou onderling in verdeeldheid zijn geraakt. Het twistpunt was de familie eer. Een deel van de familie was namelijk nog steeds bang dat het paneel terug naar de familie zou kunnen worden getraceerd. Ook deze tweede tussenpersoon noemde de naam van de familie. Het zou gaan om de famile De Schryver die bekend is vanwege de christendemocratische oud-minister August De Schryver. De Schryver overleed al in 1991, maar zijn huis werd pas 2 jaar geleden verkocht. De Schryvers naam was eerder in het onderzoek genoemd.

De familie De Schryver ontkent nu het bericht in alle toonaarden. Ze meldden dat zij het paneel niet in hun bezit hebben en dat ze het niet hebben aangetroffen bij het leeghalen van het huis van de oud-minister. De bisschop van Gent zegt dat wat hem betreft de afspraak nog steeds staat. Degene die het paneel in zijn bezit heeft, mag het bij zijn garagedeur komen afleveren. Hij zal de telefoon opnemen en doen wat nodig is. Procureur Caroline de Witte heeft ondertussen al aangegeven ‘waarschijnlijk niet te vervolgen’ als het paneel wordt terugbezorgd. Ze heeft nog altijd 2 rechercheurs op de zaak zitten. Dus wie weet wordt het ooit nog teruggevonden….

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie