Eindelijk het Stedelijk!

Na tien jaar bouwen kwam vandaag het goede nieuws. Het Stedelijk Museum gaat weer open en wel op 23 september 2012, ongeveer een half jaar vanaf nu. Bovendien kwam vandaag het nieuws dat Joop van Caldenborgh een museum laat bouwen in Wassenaar om zijn eigen collectie van moderne en hedendaagse kunst onder te brengen. Twee keer geweldig nieuws dus op 1 dag. Nederland snakt naar goede hedendaagse kunst musea van internationale kwaliteit! Tijd voor een nieuw Stedelijk!

Even recapituleren, hoe zat het nou ook weer met het Stedelijk museum? Het grootste en oudste moderne kunst museum van Nederland (sinds 1874) sloot in 2003 op last van de brandweer de deuren voor een renovatie van het oude gebouw uit 1895. Tevens werd er een nieuwe tentoonstellingsruimte gecreeerd door een nieuwbouw aan het oude gebouw te maken. Het museum zou 5 jaar dicht gaan en in deze periode werden tijdelijke tentoonstellingen gepresenteerd in het oude postgebouw, een tijdelijke dependance van het museum. Maar hoe anders liep het. Het postgebouw is allang gesloopt en het museum is nu bijna vijf jaar dakloos. De badkuip -zo wordt de nieuwbouw in de volksmond genoemd- had meer voeten in aarde dan oorspronkelijk gedacht en viel tientallen miljoenen euro’s duurder uit.

Heropening

Maar op 23 september zal het Stedelijk zijn deuren weer openen. Vanaf dan zal de gerenoveerde oudbouw dienst doen als onderkomen van de vaste collectie van het stedelijk museum. Chronologisch zullen de kunstwerken worden gepresenteerd. Bovendien zal er een speciale ruimte zijn voor design, tekenkunst en fotografie. Bekende werken van Van Gogh, Kirchner, Matisse, Mondriaan en vele anderen zullen weer te zien zijn voor een groot publiek.

Tegelijkertijd opent in de nieuwbouw de tijdelijke tentoonstelling “Beyond Imagination”, een expositie die de diversiteit laat zien van de hedendaagse kunst in Nederland. 20 kunstenaars die op dit moment werkzaam zijn in Nederland werden geselecteerd om hun werk te tonen in deze afwisselende tentoonstelling die draait om het thema ‘realiteit en verbeelding’. De beste kunstwerken zullen ook worden aangekocht door het Stedelijk Museum, welke kunstwerken dit zijn wordt halverwege de tentoonstelling bekendgemaakt.

Mike Kelley

Mike Kelley

Het langverwachte retrospectief van kunstenaar Mike Kelley, die eerder dit jaar overleed, is uitgesteld naar 3 maanden na de opening van het Stedelijk. De tentoonstelling zal 250 werken tonen uit het veelzijdige oeuvre van Kelley en daarmee een overzicht bieden van zijn carrière van de vroege jaren 70 tot aan zijn dood. In 12 thema’s leert de bezoeker het werk van Kelley beter kennen. De expositie opent zijn deuren op 14 december 2012 en zal daarna verder rijzen naar Parijs, New York en Los Angeles.

Ontwerpmuseum voor de Caldic Collectie

Caldic Collectie

Ook werd vandaag bekend dat de wereldberoemde Caldic Collectie van Joop van Caldenborgh zijn eigen museum gaat krijgen in Wassenaar. De plannen werden vandaag gepresenteerd en de pers, maar zullen nog moeten worden goedgekeurd door de gemeente Wassenaar. Caldenborgh heeft een landgoed van 40 hectare gekocht van Kpn en is nu van plan om hier een modern glazen paviljoen te laten bouwen dat onderdak kan bieden aan zijn collectie. Het huidige landhuis uit 1912 moet dan onderdak gaan bieden aan een restaurant.

Op het landgoed zullen natuur en cultuur hand in hand gaan. De prachtige afwisselende landschappen van het landgoed kunnen worden afgewisseld met de veelzijdige kunstcollectie in het museum. De Caldic Collectie omvat onder meer werk van Ai Weiwei, Damien Hirst en Richard Serra. De gemeenteraad van Wassenaar zal nu binnen 6 maanden toestemming moeten geven voor de bouw. Hierna gaat het museum op zijn vroegst in 2014 open.

In aanloop naar de heropening van het Stedelijk Museum zal Vensters maandelijks een deel van de Stedelijk museum collectie onder de loep liggen. In de serie ‘Stedelijk reviseted’ zullen we aftellen naar 23 september 2012. Later deze week het eerste deel. 

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Sarah van Vliet schreef:

    Gisteren was ik als ‘vriend van het Stedelijk’ bij de preview van het museum, en ik moet zeggen: het was prachtig. Geweldig om weer in het museum te zijn, en de nieuwbouw is m.i. geslaagd.
    Mooi blog is dit trouwens!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: