Eerste sporen van Da Vinci fresco gevonden!

Experts bij de fresco van Vasari

Na jaren zoeken is vandaag bekend gemaakt dat er mogelijk sporen van een fresco van Leonardo da Vinci zijn gevonden in Florence. In het Palazzo Vecchio wordt daar achter een muur gezocht naar een verloren gewaande Da Vinci. De verborgen fresco lijkt nu eindelijk gevonden. Maar -zo zeggen de experts- we moeten voorzichtig zijn, de resultaten van het onderzoek zijn bemoedigend, maar nog niet sterk genoeg voor een definitieve conclusie.

Even terug naar het begin, in 1504 begonnen Leonardo da Vinci en Michelangelo ieder aan een fresco in het Palazzo Vecchio (Hier ons eerdere verslag over de rivaliteit met Michelangelo). Het was de enige keer dat de beide grootmeesters samen hebben gewerkt. De fresco’s werden echter nooit afgemaakt en 50 jaar later werden de beide werken bedekt, door nieuwe fresco’s van Giorgio Vasari. Lang werd de fresco van Leonardo daarom verloren gewaand. Maar recentelijk werd ontdekt dat de oude fresco niet overgeschilderd was, maar dat er een nieuwe muur voor de oude was neergezet. Door nu gaten te boren in de fresco van Vasari, kan met speciale apparatuur worden gekeken naar de muur eronder waar Leonardo’s werk zou moeten zitten.

Experts bij de fresco van Vasari

Vandaag is nu bekend geworden dat er inderdaad pigmenten zijn gevonden die Leonardo da Vinci ook gebruikt zou hebben voor de Mona Lisa. Het zou gaan om een typisch soort rood en zwart. Dit past exact binnen de historische verhalen waarin wordt beschreven dat Leonardo een soort olieverf zou hebben gebruikt voor zijn fresco. Verder onderzoek zal nu moeten uitwijzen of het daadwerkelijk gaat om Da Vinci pigment en niet om een andere kunstenaar uit dezelfde tijd. Kwade tongen bewaren namelijk dat het pigment wel door iedereen gebruikt zou kunnen worden.

De zoektocht naar het werk van Leonardo da Vinci is dan ook controversieel (zie ons eerdere bericht hierover). Een prachtige fresco van Vasari wordt immers beschadigd om het werk van Leonardo te kunnen bekijken. Ondanks dat dit later prachtige gerestaureerd kan worden, zorgt dit voor de nodige ethische vragen. Vragen die alleen maar moeilijker worden als dadelijk daadwerkelijk een Leonardo da Vinci fresco wordt gevonden. Moet dan de fresco van Vasari worden verwijderd om de Da Vinci fresco zichtbaar te maken?

Als het aan de onderzoekers ligt zou de fresco van Vasari tijdelijk moeten worden verwijderd, om daarna de fresco van Leonardo da Vinci weg te halen en die van Vasari weer terug te plaatsen. Of de Italiaanse overheid hier toestemming voor gaat geven, is maar zeer de vraag. Zeker is wel dat de spannendste kunstzoektocht van deze eeuw zich langzaam naar een hoogtepunt beweegd. Na 35 jaar is er eindelijk een sterke aanwijzing dat de fresco daadwerkelijk nog bestaat. En laat ik dan maar de eerste zijn die de vraag stelt:
Moeten we niet ook eens kijken of er nog een Michelangelo verborgen zit aan de andere kant van de zaal?

Zie onze eerdere berichten over deze zaak:
Deel 1: Michelangelo vs. Leonardo en de zoektocht naar de verloren fresco
Deel 2: Gedachtenlezen en Ethiek in de zoektocht naar Da Vinci

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Nee, ophouden met deze zoektochten. Weg is weg, waarom iets mooi vernielen om iets? te kunnen zien.

  2. Aad Verbaast schreef:

    Spannend!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: