Nieuw werk Frans Hals ontdekt bij Elizabeth Taylor

Het Portret van Hals in het huis van Elizabeth Taylor
Frans Hals – Portret van een Man

Vandaag maakte Christie’s bekend een nieuw werk van Frans Hals te hebben ontdekt in de collectie van wijlen Elizabeth Taylor. De wereldberoemde actrice had een bescheiden kunstcollectie die ze had verzameld met hulp van haar vader, die als kunsthandelaar werkte. Het bestaan van het schilderij was al langer bekend, maar werd eerder toegeschreven aan een leerling van Hals. Experts van het Nederlandse Frans Hals museum hebben het werk nu onder de loep genomen en bevestigd dat het daadwerkelijk om een doek van Frans Hals gaat.

Het schilderij is waarschijnlijk gemaakt tussen 1625 en 1635 in een periode waarin Hals veel portretten schilderde van de rijke elite. Het doek is gekenmerkd door Hals’ losse zwierige penseelstreek die trefzeker mensen portretteerd. De naam van de afgebeelde man is onbekend. Frans Hals woonde gedurende het grootste deel van zijn leven in Haarlem en vermoedelijk is dit doek hier ook vervaardigd.

Het werk werd eerder opgenomen in een overzichtcatalogus van het werk van Frans Hals in 1970. De maker van de catalogus zag toen alleen een foto van het schilderij en vermoedde dat het om een doek van een leerling zou gaan. Nu is het werk echter uitgebreid bekeken door Pieter Biesboer van het Frans Hals Museum. Hij kwam tot de conclusie dat het werk een authentieke Frans Hals moest zijn. De waarde van het schilderij gaat door de toeschrijving van 100.000 euro naar meer dan 1 miljoen.

Het Portret van Hals in het huis van Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor heeft het doek rond 1950 in haar bezit gekregen. Het hing in haar huis in een kamer waar ook moderne kunst van onder meer Andy Warhol en David Hockney hing. De actrice overleed eerder dit jaar op 79 jarige leeftijd en liet grote collecties mode, sierraden en kunst achter die later dit jaar bij veilinghuis Christie’s geveild gaan worden. Ook dit nieuwe doek van Frans Hals zal onder de hamer gaan, tijdens de veiling oude meesters uit de Eilzabeth Taylor collectie die staat gepland voor januari 2012.

Er was echter niet alleen goed nieuws voor de erfgenamen van Elizabeth Taylor. De echtheid van een werk van Modigliani kon niet worden bevestigd. Het werk is ook niet per se vals, maar komt uit een periode waarvan de authenticiteit moeilijk te achterhalen is. “Er zijn talloze Modigliani’s die op bevestiging van echtheid wachten.”, aldus een woordvoerder van Christie’s. Het doek zal niet door Christie’s in de veiling worden opgenomen.

De collectie van Elizabeth Taylor wordt geveild verspreid over verschillende dagen in december, januari en februari.

Rechtsonder is de Modigliani te zien waarvan de authenticiteit twijfelachtig is

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Joshua schreef:

    En een Van G O G H.. !! Waar Jaren over gestreden is… dat die uit Joods- Ooorlogs – bezit kwam.. Maar daar is ze van Vrij – gesproken !! Een Aantal jaren geleden !!
    Groet á Vous Joshua

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: