Banksy, King Robbo en de graffiti strijd

Bristol maakt zich op voor een nieuwe episode in de graffiti terreur tussen de aanhangers van de graffiti kunstenaar King Robbo en de graffitikunstenaar Banksy. Nadat jarenlang over en weer werken van elkaar werden vernield, leek de strijdbijl begraven te zijn. Maar gisteren werd opnieuw een werk van Bansky overschilderd door een onbekende groep vandalen die zich uitgeeft als Team Robbo.

De stad Bristol wordt gezien als de thuisbasis van de meest bekende graffiti artiest allertijden, Banksy. In Bristol zijn veel van zijn werken te zien en ook het gisteren vernielde werk stond hier op een muur geschilderd. Het werk toonde een scherpschutter van de politie met erachter een jongetje die een opgeblazen zak dreigt te laten knallen. Het typisch voor Banksy’s stijl en is – zoals veel van Banksy’s werk – erg humoristisch.

Het gebeurt wel vaker dat werk van Banksy verloren gaat. Banksy werkt op de straat en zijn werk wordt onderdeel van het straatbeeld. Ondanks dat Banksy ondertussen ook wat commerciele activiteiten heeft en werk in galleries verkoopt, is de basis van zijn kunst de zogenaamde ‘street art’. Per ongeluk gaat hierdoor soms werk van hem verloren. Het wordt soms gezien als vervuiling van de openbare ruimte en overgeschilderd of verwijderd zonder dat men de waarde van het werk inziet.

Hetzelfde werk na de vernieling

De laatste tijd wordt er echter ook veel werk van Banksy opzettelijk vernietigd door een groep die zich Team Robbo noemt. Dit Team Robbo is een groep aanhangers van een andere graffiti kunstenaar die King Robbo heet. King Robbo is de ongekroonde aanvoerder van de graffitiscene in Londen. Zijn werk is onbekender dan dat van Banksy, maar heeft door de ruzie met Banksy aan populariteit gewonnen.

In 1985 maakte King Robbo een graffitiwerk in Londen aan Regent’s Canal op een stukje dat alleen via het water te bereiken was. Het werk dat Robbo Inc. heet, bladderde in de loop der tijd steeds verder af en werd ook overspoten met allerlei leuzen van onbekenden. In 2009 schilderde een andere artiest, waarschijnlijk dus Banksy, een plaatje van een behanger over het werk heen.

Hierop ontstond een strijd tussen Banksy en King Robbo. Robbo reageerde namelijk door het werk nog verder aan te passen zodat het leek alsof de behanger de woorden ‘King Robbo’ aan het schilderen was. Een paar dagen later verschenen de drie letters FUC voor het woord King. Robbo (of zijn aanhangers) reageerde hierop furieus en overschilderde het hele werk om ruimte te maken voor een plaatje van Top Cat met een grafsteen waarop staat ‘RIP Banksy’s Carriere’.

Na dit gedoe rondom het werk in Londen, begon een ware strijd tussen aanhangers van Banksy en King Robbo en werden over en weer werken beklad. Na een periode van relatieve rust, is dit weekend de strijd dus weer opgelaaid en is opnieuw werk van Banksy vernield. Het is nog maar de vraag of het werk hersteld gaat worden door de gemeente Bristol, die al eerder ander vernield werk restaureerde.

Het is te hopen dat de strijdbijl zo snel mogelijk begraven wordt om andere werken van een ondergang te redden. De humoristische werken van Banksy en King Robbo verdienen een beter lot. Ondertussen gaan er geruchten dat de strijd tussen Banksy en Robbo oorspronkelijk alleen maar bedoeld was als publiciteitstunt voor hun werk en voor de street art in het algemeen. Niemand die dit echter wil ontkennen of bevestigen.

Voor een overzicht van Banksy’s beste werken: Zie deze website.

Gerelateerde artikelen:

3 comments

Is deze strijd niet inherent aan de kunstvorm “Graffiti” en bijgevolg ook deel en risico van het spel? … Ergens zal elk werk van Bansky wel vastgelegd worden, al is het maar virtueel… Het probleem is dus louter economisch volgens mij en daar ligt Bansky toch niet wakker van? Of toch?

– Dauw –

TR says:

Ik vind dit een erg subjectief artikel, ook kloppen meerdere beweringen niet. Het lijkt alsof Banksey een soort “graffiti-god” is wiens werk niet mag over worden geschilderd terwijl hij dit wel bij anderen mag doen.

Geef een reactie